Danski političari ismijali Trumpov interes da kupi Grenland

Grenland
Američka pomoć se odnosi na civilne projekte, posebice u sektorima rudarstva, turizma i obrazovanja (Reuters)

Bivši danski premijer Lars Lokke Rasumssen jedan je od nekoliko danskih političara koji su u petak izrazili skepsu prema navodnom interesu američkog predsjednika Donalda Trumpa za kupnju Grenlanda.

“To je sigurno prvotravanjska šala”, napisao je Rasmussen na Twitteru.

Aaja Chemnitz Larsen, jedna od dvoje grenlandskih zastupnika u Danskom parlamentu, također je odbacila ideju.

“Ne, hvala Trumpovoj kupnji Grenlada! Upravo suprotno, bolje i ravnopravnije partnerstvo s Danskom trebao bi biti put prema jačem i dugoročno neovisnijem Grenlandu”, napisala je Larsen na Twitteru.

Martin Lidegaard, zastupnik Socijalno-liberalne stranke, koja podržava manjinsku vladu, i bivši ministar vanjskih poslova, kazao je kako se nada da je Trumpov interes šala.

“Trump da kupi Grenland? Nadam se da je to šala, ali svakako užasna ideja, uz rizik militarizacije Grenlanda i manju neovisnost za grenlandski narod, a također i veliki gubitak za Dansku”, napisao je Lidegaard na Twitteru.

Američki predsjednik Donald Trump privatno je razgovarao, sa saradnicima i savjetnicima, o ideji da SAD kupi otok Grenland kako bi se proširio američki teritorij, rekla su dva izvora upoznata sa situacijom za Reuters.

Ideju o kupovini velikog dijela zaleđenog otoka, koji je autonomno područje Danske te se nalazi između sjevernog Atlantika i Arktičkog okeana, neki su savjetnici shvatili kao šalu, ali su je drugi ozbiljnije uzeli u obzir, rekli su izvori.

Ideju o kupovini Grenlanda prvo je prenio Wall Street Journal.

Truman 1946. pokušao kupiti otok

Predsjednik Harry Truman ponudio je 1946. godine 100 miliona dolara kako bi kupio Grenland.

Trump, koji je na radnom odmoru u svom golf klubu u Bedminsteru u New Jerseyju, posjetit će Dansku po prvi put početkom septembra.

Za sada ne postoje naznake da će kupovina Grenlanda biti dio razgovora s danskom stranom.

Zračna baza Thule na Grenlandu je najsjeverniji američki vojni objekt.

Izvor: Agencije