Arapska vojna delegacija u Jemenu razmatra povlačenje separatista

Jemen, Aden, Separatisti
Situacija u Jemenu je haotična jer, pored separatista, Vlada, koju podržava arapska koalicija, ratuje protiv Husa (EPA)

Vojna delegacija iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) stigla je u četvrtak u Aden, na jugu Jemena, kako bi razmotrila mogućnost povlačenja separatista s ključnih položaja koje je nedavno preuzela od vladinih snaga.

“Delegacija je stigla u Aden kako bi razmatrala povlačenje separatističkih snaga s vojnih položaja i drugih mjesta”, izjavili su izvori bliski jemenskoj Vladi, kako prenosi Beta.

U međuvremenu su se deseci tisuća Jemenaca okupili u četvrtak u Adenu u znak potpore separatističkim snagama koje su zauzele tu južnu luku, privremeno sjedište jemenske Vlade koju podržava Saudijska Arabija, razotkrivši podjele u sunitskoj vojnoj koaliciji.

Udarac koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom

Južnjački separatisti koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati preuzeli su nadzor nad Vladinim vojnim bazama prošli vikend, nanijevši udarac koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Husa koje podržava Iran i zakompliciravši napore UN-a da okonča rat.

“Nema vidljivih razlika između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije kada je riječ o Jemenu. Posve smo suglasni”, rekao je jedan emiratski dužnosnik.

Prosvjednici su tražili priznanje prava južnjaka na samoupravu u Adenu, gdje stoluje vlada Abd-Rabua Mansura Hadija nakon što su je iz prijestolnice Sane potkraj 2014. protjerali Husi.

Separatisti su važan element koalicije koju podržava Zapad u borbi protiv Hutija, ali oni imaju vlastitu agendu u odnosu na Hadijevu Vladu.

Rijad želi organizirati summit kako bi se riješila kriza.

Hadijeva Vlada ne želi, međutim, sudjelovati dok se STC ne povuče i poziva Abu Dhabi da ih prestane podržavati.

Haotična situacija

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija i vojno intervenira u Jemenu priopćila je nedavno da je gađala položaj koji predstavlja “prijetnju” Vladi u Jemenu, aludirajući na separatiste.

Situacija u Jemenu je kaotična jer, pored separatista, Vlada, koju podržava arapska koalicija, ratuje od 2015. protiv šiitskih pobunjenika iz pokreta Husi.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milijuni su raseljeni u ratu koji je doveo do teškog razaranja i široko rasprostranjene gladi u najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta.

Izvor: Agencije