Trump Kini: Prvo riješiti situaciju u Hong Kongu, pa onda trgovinski sporazum

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je izazvao zgražavanje na društvenim mrežama, navodi agencija Hina (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da Kina želi napraviti trgovinski sporazum, ali bi se prvo prema Hong Kongu trebala odnositi humano, eksplicitno vežući trgovinski dogovor s mirnim rješenjem prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu.

“Naravno da Kina želi napraviti sporazum. Neka prvo humano riješi situaciju s Hong Kongom!”, rekao je Trump na twitteru.

“Nemam apsolutno nikakvu sumnju ako predsjednik Xi Jinping želi brzo i humano riješiti problem s Hong Kongom, da on to može. Možda osobnim susretom?”, dodao je Trump.

Zabrinutost SAD zbog kineskih paramilitarnih pokreta

Glasnogovornica State Departmenta rekla je ranije u srijedu da su Sjedinjene Države “duboko zabrinute” zbog kineskih paramilitarnih pokreta duž granice s Hong Kongom.

Izražavanje zabrinutosti State Departmenta uslijedilo je nakon što su zastupnici i Republikanske i Demokratske stranke pozvali Trumpa da zauzme čvršći stav prema Kini jer rastu brige zgog moguće kineske intervencije.

Trump, koji traži veliki dogovor kojim bi ispravio trgovinsku neravnotežu s Kinom, suočen je s kritikama iz Kongresa i drugih jer nije zauzeo čvršće javno stajalište o Hong Kongu i jer je ranije ovog mjeseca prosvjede nazvao “neredima” s kojima se treba baviti Kina.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO