Laburisti pozvali na rušenje vlade Borisa Johnsona

Corby kaže da će se laburisti u izbornoj kampanji zalagati za održavanje novog referenduma o uvjetima Brexita, uključujući i mogućnost da ostane u EU (EPA)

Britanska opoziciona Laburistička partija pozvala je pobunjene poslanike iz vladajuće Konzervativne partije da joj pomognu da spriječe izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez sporazuma tako što će srušiti vladu premijera Borisa Johnsona i formirati novu, prelaznu na čelu s njenim liderom Jeremyjem Corbynom.

Reuters podsjeća da je Johnson obećao da će 31. oktobra izvesti Britaniju iz EU sa ili bez sporazuma, čemu se protive i mnogi konzervativci.

U pismu liderima opozicionih partija i nekolicini visokih zvaničnika konzervativaca, Corbyn je izrazio protivljenje Brexitu bez sporazuma i istakao da bi vremenski strogo ograničena vlada odložila Brexit i organizirala izbore.

Uvjeti Brexita

On je naveo da će se laburisti u izbornoj kampanji zalagati za održavanje novog referenduma o uvjetima Brexita, uključujući i mogućnost da ostane u EU, prenosi Tanjug.

“Ova vlada nema mandat za Brexit bez sporazuma, a takav mandat nije dao ni referendum iz 2016”, podsjetio je Corbyn i najavio da će se zalagati za glasanje o nepovjerenju vladi prvom prilikom kada to bude moguće.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO