Dvije operske kuće otkazale nastupe Placida Dominga

Većina opera u Evropi zadržala je termine za Domingove nastupe (EPA)

Dvije operske kuće, u Philadelphiji i San Franciscu, otkazale su nastupe slavnog operskog pjevača Placida Dominga nakon optužbe da je seksualno zlostavljao devet žena.

Međutim, većina opera u Evropi zadržalo je termine za Dominga, među kojima je milanska Scala gdje je predviđen njegov nastup 15. decembra. 

Na internetskoj stranici čuvenog tenora navodi se da nisu otkazani termini u Evropi do novembra 2020. godine, tvrdi agencija Beta.

Domingo će nastupati u oktobru u Operi Zuericha i početkom naredne godine u Londonu. 

Opera Los Angelesa, čiji je Domingo generalni direktor od 2003. godine, saopštila je u utorak da će angažovati advokata da istraži navode protiv slavnog pjevača. 

Nudio im uloge

Više žena optužilo je slavnog Dominga za pokušaje da ih natjera na seksualne odnose nudeći im uloge. 

Također, neke žene su navele da su se zbog Domingovih neprimerenih komentara osjećale neprijatno, a više desetaka ljudi iz svijeta opere je reklo da su bili svjedoci neprikladnog ponašanja čuvenog pjevača prema mlađim ženama. 

Domingo je te navode nazvao „duboko uznemirujućim i netačno predstavljenim“. 

Sedam od devet žena koje su iznijele optužbe rekle su da osjećaju da je odbijanje Domingovih ponuda negativno uticalo na njihovu karijeru i da nikada nisu dobile uloge koje im je obećavao.

Izvor: Agencije