Deseci hiljada pozdravili separatiste u Adenu

Jemen, Aden
Lokalno stanovništvo smatra da su koalicijske snage gađale pobunjenike, koji su se sklonili u naseljeni dio područja (EPA)

Deseci tisuća Jemenaca okupili su se u četvrtak u Adenu u znak potpore separatističkim snagama koje su zauzele tu južnu luku, privremeno sjedište jemenske Vlade koju podržava Saudijska Arabija, razotkrivši podjele u sunitskoj vojnoj koaliciji, prenosi Hina.

Južnjački separatisti koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati preuzeli su nadzor nad vladinim vojnim bazama prošli vikend, nanijevši udarac koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Husa koje podržava Iran i zakompliciravši napore UN-a da okonča rat u Jemenu.

Emiratski zvaničnik: Nema vidljivih razlika

“Nema vidljivih razlika između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije kada je riječ o Jemenu. Posve smo suglasni”, rekao je jedan emiratski dužnosnik.

Prosvjednici su tražili priznanje prava južnjaka na samoupravu u Adenu, gdje stoluje Vlada Abd-Rabbuha Mansoura Hadija, nakon što su je iz prijestolnice Sane potkraj 2014. protjerali Husi.

Separatisti su važan element koalicije koju podržava Zapad u borbi protiv Husa, ali oni imaju vlastitu agendu u odnosu na Hadijevu Vladu.

Sukob je, naime, oživio stare napetosti između sjevernog i južnog Jemena, nekoć samostalnih zemalja koje su se 1990. ujedinile.

Južno prijelazno vijeće (STC) zauzelo je Aden nakon što je optužilo stranku Islah odanu Hadiju da je upletena u raketni napad Husa na južnjačke snage početkom mjeseca, što ta stranka niječe.

Hadijeva Vlada: Državni udar

Glasnogovornik STC-a rekao je u srijedu da će ostati sve dok Islah, kojeg UAE smatraju ogrankom Muslimanskog bratstva, i sjevernjaci ne budu uklonjeni s vlasti u južnom dijelu zemlje.

Hadijeva Vlada ocijenila je da je riječ o “državnom udaru”.

Rijad želi organizirati summit kako bi se riješila kriza.

Hadijeva Vlada ne želi, međutim, sudjelovati dok se STC ne povuče i poziva Abu Dhabi da ih prestane podržavati.

Izvor: Agencije


Povezane

Separatisti s juga Jemena kažu kako su s koalicijom koju predvodi Saudijska Arabija postigli dogovor o prekidu vatre u gradu Adenu. Najmanje 40 osoba ubijeno je tokom četverodnevne borbe separatista sa predsjedničkom gardom u kojoj su zauzeli sve vojne kampove vladinih snaga i predsjedničku palatu u kojoj je sjedište međunarodno priznate jemenske Vlade.

Published On 12 Aug 2019

Strah od novog sukoba u Jemenu raste, kako se na jugu intenziviraju borbe vladinih snaga i separatista koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati. Na ulicama lučkog grada Adena su tenkovi. Najmanje deset ljudi je ubijeno otkad su u srijedu izbile borbe.

Published On 09 Aug 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO