Demonstranti u Hong Kongu – mladi, obrazovani, ljuti na policiju

Milioni marširaju ulicama gdje izbijaju sve jači sukobi između demonstranata i policije (EPA)

Ogromna većina prodemokratski orijentiranih prosvjednika u Hong Kongu ima sveučilišno obrazovanje, gotovo polovica njih ima dvadesetak godina i gotovo svi preziru policiju, pokazalo je ispitivanje honkonških sveučilišta koje je bacilo više svjetla na sudionike masovnih prosvjeda koji već tjednima izlaze na ulice Hong Konga, prenosi AFP.

U deset tjedana koliko traju prosvjedi, ovaj poluautonomni teritorij doživio je da milijuni prosvjednika marširaju ulicama gdje su izbijali sve jači sukobi između radikalnih prosvjednika i policije, sve do okupacije međunarodne zračne luke u kojoj su posljednjih dana otkazane stotine letova.

Spor je nastao početkom lipnja nakon odbijanja prijedloga zakona koji bi omogućio da se tijekom kaznenog progona optužene može iz Hong Konga izručiti Kini. Od tada su se zahtjevi znatno proširili kako bi se osudilo smanjivanje sloboda kao i nadležnosti Kine u Hong Kongu.

Mladih je najviše

Istraživači sa četiri honkonška sveučilišta proveli su istraživanje profila prosvjednika koje su intervjuirali tijekom 12 prosvjeda, uključujući masovne skupove kao i “mobilne” i “statičke” prosvjede.

Ispitivanje je ustanovilo da su 54 posto sudionika prosvjeda bili muškarci, a 46 posto žene. Od 6.688 ispitanika, njih čak 77 posto ima visoko obrazovanje, a 21 posto srednje.

Najzastupljeniji među prosvjednicima bili su mladi od 20 do 29 godina (njih 49 posto, a slijede ih tridesetogodišnjaci (između 30 i 39 godina) – njih 19 posto, te mlađi od 20 godina – 11 posto.

Prosvjednika od 40 i više godina bilo je 16 posto. Polovica prosvjednika smatralo se pripadnicima srednje klase, dok je njih 41 posto reklo da su na društvenoj ljestvici “odozdo prema gore”.

Osuda policijskog nasilja

Na pitanje što ih je motiviralo za sudjelovanje u demokratskom pokretu, 87 ispitanika odgovorilo je da žele povlačenje prijedloga zakona o izručivanju, njih 95 posto reklo je da su nezadovoljni načinom na koji je policija djelovala tijekom prosvjeda, 92 posto prosvjednika pozvalo je na osnivanje neovisnog povjerenstva za istragu policijskog nasilja.

Hong Kong se vratio pod kinesku upravu 1997. i ima odvojeni pravni sustav do 2047. godine, u skladu s dogovorom o “jednoj zemlji, dva sustava”.

Honkonška čelnica Carrie Lam dosad nije uspjela povući prijedlog zakona o izručenju, bez obzira na to što je suspendiran, te nije osnovala neovisnu skupinu za istragu o policijskom nasilju tijekom prosvjeda, što zahtijevaju prosvjednici.

Izvor: Agencije