Trump traži punu istragu Epsteinove smrti

Epstein se nalazio u zatvoru na Manhattanu nakon što je uhapšen 6. jula, a izjasnio se kako nije kriv za optužbe (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je punu istragu o okolnostima smrti milijardera Jeffreyja Epsteina u federalnom zatvoru na Manhattanu, gdje je čekao suđenje za trgovinu ljudima i seksualno zlostavljanje, prenose agencije.

„Kažemo da želimo istragu. Želim punu istragu i to ću apsolutno zahtijevati. To naš državni tužilac, naš sjajan državni tužilac radi. On provodi punu istragu“, rekao je Trump novinarima u New Jerseyju, javlja agencija Reuters.

Državni tužilac William Barr prethodno je obećao kako će provesti istragu o Epsteinu i poslije njegove smrti i naredio inspektorima Ministarstva pravde da se time pozabave.

Američki mediji su prenijeli kako je Epstein u subotu izvršio samoubistvo u zatvoru i kako je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru.

Prijatelj sa predsjednicima

Epstein je bio dobro povezan sa bogatim i moćnim ljudima, a prijateljima je smatrao predsjednike Donalda Trumpa, Bila Clintona i britanskog princa Andrewa.

Nalazio u zatvoru nakon što je uhapšen 6. jula, a izjasnio se kako nije kriv za optužbe.

U optužnici koja je teretila Epsteina navedeno je kako je on namamio desetke maloljetnica u svoje luksuzne kuće i plaćao im za seksualne usluge.

Sredinom jula sud je odlučio kako će ostati u pritvoru do kraja suđenja.

Sudija je odbio Epsteinov zahtjev da bude u kućnom pritvoru u svojoj vili u New Yorku, čija se vrijednost procjenjuje na 77 miliona dolara.

Izvor: Agencije