Pakistan traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog Kašmira

Kriza u Kašmiru datira iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila područje bez rješavanja statusa regije (Reuters)
Kriza u Kašmiru datira iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila područje bez rješavanja statusa regije (Reuters)

Pakistan je u utorak pozvao Ujedinjene nacije da sazovu hitan sastanak Vijeća sigurnosti zbog povećanih napetosti između Islamabada i New Delhija nakon ukidanja autonomije Kašmiru. 

“Situacija predstavlja neposrednu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti“, navodi pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi u pismu poslanom Vijeću, prenosi Hina.

Qureshi navodi da je ukidanje posebnog statusa Kašmira 5. avgusta bio „način za opravdanje upitnog i nepriznatog indijskog ‘prisvajanja’ regije“, kaže se u pismu. 

Opasnost od novog sukoba

„Također, prisutna je opasnost da će Indija potaknuti još jedan sukob s Pakistanom kako bi prebacila pažnju s nedavne okupacije Džamua i Kašmira“, dodao je Qureshi. 

Indijska vlada opozvala je članak 340. indijskog ustava koji je jamčio autonomiju te regije u svim pitanjima osim vanjske politike, odbrane i komunikacija.

Potez je podijelio Džamu i Kašmir na dva savezna teritorija.

Izvor: Agencije


Povezane

Indijska vlada tvrdi da su ukinuta neka sigurnosna ograničenja u dijelu Kašmira pod njihovom upravom, kojem je prošlog ponedjeljka ukinuta autonomija. Ali, telefonske linije i pristup internetu i dalje su blokirani. Kako reporterka Al Jazeere izveštava iz New Delhija, potpuna informativna blokada i nedostatak hrane i lijekova otežavaju život stanovnika ovog spornog regiona.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO