Merkel: Ozbiljno shvatamo obavezu većih izdvajanja za odbranu

Angela Merkel je ubijeđena da će Njemačka dostići izdvajanje planiranih 1,5 posto BDP-a za odbranu do 2024. godine (EPA)

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ozbiljno shvata obavezu Berlina prema saveznicima u NATO-u da dodatno poveća trošenje na vojsku.

Ona je tokom panel-diskusije u nemačkom gradu Stralsundu rekla da ozbiljno shvata ciljanih dva odsto i da Nemačka želi da do 2024. godine dostigne 1,5 odsto.

Merkel je istakla da će doći do novog povećanja u budžetu, kojim će se dostići procenat od 1,4 odsto do 2020. godine, prema nedavnim predviđanjima ekonomskog rasta.

“I dalje imamo dosta posla da uradimo u narednih nekoliko godina”, kaže Merkel i napominje da je ubeđena da će Nemačka dostići planiranih 1,5 odsto do 2024. godine.

‘Idemo ka dva posto’

Nemačka kancelarka je naglasila i da Nemačka nije kršila sporazum NATO-a o izdvajanju novca za odbranu, postignut 2014. godine na samitu u Walesu, navodeći da su se zemlje članice alijanske tada složile da povećaju troškove za odbranu prema dva odsto svog bruto društvenog proizvoda (BDP).  

„To znači u pravcu dva odsto i mi ćemo slediti taj pravac i nakon 2024. godine“, dodala je.

Predsednik SAD Donald Trump kritikovao je u nekoliko navrata Nemačku zbog neuspeha da poveća trošenje na vojsku na dva odsto BDP-a, koje se zahteva u okviru NATO-a.

Ambasador SAD u Nemačkoj Richard Grenell izjavio je prošle da je “uvredljivo” to što se Berlin opire da potroši više novca na odbranu i što nastavlja da se oslanja na američku vojsku.

Izvor: Agencije