Mediji: Huawei vladama u Africi pomagao u špijuniranju

Huawei je oštro odbacio navode lista Wall Street Journal (EPA)
Huawei je oštro odbacio navode lista Wall Street Journal (EPA)

Tehničari kineske kompanije Huawei Technologies pomogli su u najmanje dva slučaja vladama Ugande i Zambije u špijuniranju političkih protivnika, piše Wall Street Journal.

Imena zaposlenih u kompaniji koji su pomogli “upadu” u privatne komunikacije lidera opozicije, što je vodilo njihovom hapšenju, nalaze se u internim policijskim dokumentima, navodi američki list.

Medij navodi visoke sigurnosne zvaničnike iz dvije zemlje koji su radili sa tehničarima kineskog tehnološkog giganta, koji, osim toga što na afričkom kontinentu dominira po pitanju telekomunikacijskih mreža, prodaje opremu za nadzor i osiguranje afričkim vladama.

Presretanje komunikacije

Wall Street Journal piše da je špijunaža uključivala presretanje njihovih kodiranih komunikacija i društvenih mreža.

Zvaničnici obje zemlje potvrdili su da je bilo saradnje sa špijunskim agencijama i Huaweijevim inženjerima, prenosi Tanjug, navodeći da u istrazi Wall Street Journala nema dokaza da je i zvanični Peking špijunirao ili odobrio akcije.

Huawei je oštro odbacio navode istrage lista u pisanoj izjavi za Wall Street Journal.

“Huawei odbacuje ove u cijelosti neutemeljene i netačne navode protiv našeg poslovanja. Naša interna istraga jasno je pokazala da Huawei i njegovi radnici nisu učestvovali u navedenim aktivnostima. Nemamo niti ugovore, niti mogućnosti da to uradimo”, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO