SAD odgodio tarife na određenu robu iz Kine

Među proizvodima na koje će biti odgođena primjena tarifa do polovine decembra jesu računari, konzole za videoigre, određene igračke, računarski monitori i neki artikli obuće i odjeće (EPA)

Američka administracija odgodila je za 15. decembar uvođenje tarifa od 10 posto na određene kineske proizvode, uključujući laptope i mobilne telefone, čija je primjena prvobitno bila planirana od 1. septembra, saopćilo je Ured američkog trgovinskog predstavnika.

Takav potez Ureda najavljen je samo nekoliko minuta nakon što je kinesko Ministarstvo trgovine saopćilo da je vicepremijer Kine Liu He telefonom razgovarao s američkim trgovinskim zvaničnicima, prenosi agencija Reuters.

Među ostalim proizvodima, na koje će biti odložena primjena tarifa do polovine decembra, jesu “računari, konzole za videoigre, određene igračke, računarski monitori i neki artikli obuće i odjeće”, navodi se u saopćenju Ureda trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država.

Rast dionica

Posebna grupa proizvoda također će biti izuzeta “na bazi zdravstvenih, sigurnosnih, faktora nacionalne sigurnosti i drugih”, dodaje se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Investitori iz tehnološkog sektora pozdravili su vijest o izuzećima, što je podiglo dionice proizvođača čipova za 2,8%, dok su dionice Applea porasle za više od 5%.

Trump je 1. augusta najavio da će uvesti 10-postotne carine na 300 milijardi dolara vrijednu kinesku robu jer Kina, kako je rekao tada, nije ispunila obećanje o kupovini većih količina američkih poljoprivrednih proizvoda.

Ured trgovinskog predstavnika SAD-a objavit će dodatne detalje i spiskove određenih vrsta proizvoda za koje će važiti najnovija mjera.

Izvor: Agencije