Placido Domingo optužen za seksualno uznemiravanje

Čuveni pjevač tvrdi da su optužbe veoma zabrinjavajuće i netačne (Reuters)

Devet žena optužilo je čuvenog španskog operskog pjevača Placida Dominga za seksualno uznemiravanje.

Osam pjevačica i jedna plesačica rekle su za Associated Press da ih je 78-godišnja zvijezda seksualno uznemiravala, počevši od 1980-ih.

Domingo, koji se smatra jednim od najvećih operskih pjevača svih vremena, navodno je stavljao ruku pod suknju jedne, a nekoliko drugih ljubio bez njihovog pristanka.

“Poslovni ručak nije ništa neobično, ali neobično je kad vas neko za vrijeme njega pokušava držati za ruku ili stavlja svoju ruku na vaše koljeno. Uvijek vas je nastojao dirati na neki način i uvijek vas je ljubio”, rekla je jedna od žena koje optužuju Dominga.

Tvrde da se Domingovo nedolično ponašanje negativno odrazilo na njihove karijere, te da su nastojale izbjeći susrete s pjevačem, koji je zabilježio više od 4.000 nastupa širom svijeta.

“Osjećala sam da bi reći njemu ‘ne’ bilo isto kao da Bogu kažem ‘ne’. Kako ćete Bogu reći ‘ne’?”, rekla je jedna od pjevačica, koja se na kraju pristala naći s Domingom.

“Da nisam, ne bih imala karijeru u operi”, dodala je.

‘Žene su upozoravane na njega’

Jedna od žena rekla je da je dvaput imala intimni odnos s Domingom, te da joj je jednom prilikom ostavio deset dolara, uz poruku:

“Ne želim da se osjećaš kao prostitutka, ali isto tako ne želim da ti snosiš troškove parkinga.”

Priče žena podržalo je 30-ak drugih pjevača, plesača, muzičara, članova osoblja i trenera, koji tvrde da su bili svjedoci nedoličnog ponašanja Dominga, koji je od 1962. u braku s drugom suprugom.

“Postala je tradicija da se žene usmeno upozore na Placida Dominga”, rekla je jedna od pjevačica koja je bila angažirana u Losanđeleskoj operi, a koja nije među onima koje terete slavnog pjevača.

U odgovoru na optužbe Domingo je sačinio saopćenje u kojem kaže da su one “uznemirujuće i, kako je predstavljeno, netačne”.

“Bolno je čuti da sam ikoga uznemiravao ili ga dovodio u neprijatnu situaciju, bez obzira na to kada se desilo i uprkos mojim najboljim namjerama. Vjerujem da su sve moje interakcije i veze bile uz uzajaman pristanak. Ljudi koji me poznaju ili koji su radili sa mnom znaju da nisam neko ko bi namjerno povrijedio, uvrijedio ili posramio ikoga”, stoji u Domingovom saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije