Salvini se suočava s otporom raspuštanju parlamenta

Salvini se nada novim izborima do oktobra, na kojima bi, po anketama uvjerljivo najsnažnija, Liga osvojila najviše glasova te bi postao premijer (EPA)
Salvini se nada novim izborima do oktobra, na kojima bi, po anketama uvjerljivo najsnažnija, Liga osvojila najviše glasova te bi postao premijer (EPA)

Predsjednik Lige Matteo Salvini, koji je pozvao na raspuštanje parlamenta i sazivanje izvanrednih parlamentarnih izbora u Italiji, suočio  se s rastućim otporom u nedjelju te mu se protive bivši koalicijski partner Pokret pet zvijezda i dio lijevo centrističke opozicije.

Salvinijeva krajnje desna Liga je u petak je zatražila glasanje o povjerenju talijanskoj vladi koju čine, kao izvorno slabiji partner, njegova stranka i populistički Pokret pet zvijezda (M5S).

Salvini se nada novim izborima do listopada, na kojima bi, prema anketama uvjerljivo najsnažnija, Liga osvojila najviše glasova te bi Salvini postao premijer.

Njegov je plan izazvao kritike drugih stranaka, čiju potporu Liga treba kako bi se izglasalo nepovjerenje vladi.

Bivši predsjednik lijevo centrističke Demokratske stranke (PD), Matteo Renzi, koji još uvijek ima snažan utjecaj na najveću oporbenu stranku, rekao je da bi izbori, u vrijeme kada vlada treba početi pripreme za predstavljanje proračuna za iduću godinu, bili “ludost”.

Renzi za tehničku vladu

U intervjuu za novine Corriere della Sera Renzi se založio za tehničku vladu koja bi imala potporu stranaka širom političkog spektra.

Također je podržao prijedlog M5S-a, prema kojemu bi se broj zastupnika u donjem domu i broj senatora smanjio za 345, prije novih izbora.

Trenutno donji dom talijanskog parlamenta čini 630 zastupnika, a gornji dom 315 senatora.

Vođa M5S-a Luigi Di Maio rekao je da bi izazivanje nove krize vlasti bilo “glupo i opasno”.

Dok su PD, koji je duboko podijeljen iznutra, i M5S imali različita stajališta o mnogim pitanjima, analitičari naslućuju približavanje dviju stranaka, ujedinjenih u želji da spriječe Salvinijeve planove, uzimajući u obzir da bi on vjerojatno bio pobjednik na novim izborima.

Međutim, trenutni predsjednik Demokratske stranke, Nicola Zingaretti, rekao je za javnu televiziju kako smatra da Renzijev prijedlog ne bi funkcionirao.

“Svi smo svjesni opasnosti koje predstavlja Salvini, ali ne mislim da bi vlada koja popravlja javne financije, koje je poremetio Salvini, bila rješenje”, rekao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO