SAD: Protest sportista zbog rasizma, oružja i lošeg postupanja s migrantima

Osvajač zlatne medalje u mačevanju Race Imboden tokom ceremonije je bio na koljenima (EPA)

Dvoje američkih sportista suočeni su s mogućim disciplinskim posljedicama, zbog toga što su iskoristili ceremoniju dodjele medalja na Panameričkim igrama u Peruu kako bi skrenuli pažnju na društvene probleme u SAD-u.

Osvajač ekipne zlatne medalje u mačevanju Race Imboden je tokom dodjele odličja kleknuo na koljena, čime je protestovao zbog „više podbačaja“ SAD-a, dok je bacačica kladiva Gwen Berry tokom intoniranja američke himne, u čast osvajanja najsjajnije medalje, stisnula pesnicu i podigla je uzrak.

Američki olimpijski paralimpijski komitet (USOPC) u saopštenju je naveo da njegovo rukovodstvo razmatra mogućnost posljedica za dvoje sportista.

Imboden je nakon ceremonije na Twitteru objavio objašnjenje za svoj postupak.

„Odlučio sam da žrtvujem sopstveni trenutak sreće na vrhu podija kako bih skrenuo pažnju na probleme o kojima se mora govoriti“, napisao je on.

‘Predsjednik koji širi mržnju’

Prema njegovom mišljenju, „rasizam, kontrola oružja, loše postupanje prema imigrantima i predsjednik koji širi mržnju su na vrhu liste“ problema u SAD-u.

Berry je sa svoje strane prozvala američkog predsednika Donalda Trumpa, rekavši da samo „pogoršava stvari“.

„Nešto se mora reći, jer, ako se ne govori, ne rješava se ništa, stvari se ne popravljaju i ništa neće biti promijenjeno“, rekla je ona.

Protesti u Limi su podijelili mišljenja, pa tako, jedni govore da sportisti imaju slobodu govora, dok drugi tvrde da podijum za medalje na međunarodnom takmičenju nije mjesto za politiku.

 

„Jedna od stvari koje SAD čine velikim je to što imamo mogućnost da slobodno govorimo u vezi mnogo različitih stvari. To je jedan od temeljnih principa naše države – sloboda govora i sloboda religije“, rekla je osvajačica zlata u softbolu Monica Abbott tokom završne konferencije za medije na Igrama.

„No, kao sportisti, imamo tu mogućnost da razlike ostavimo po strani, bez obzira jesu li političke ili sportske, kako bismo slavili nešto što može zbližiti svijet“, dodala je ona.

Politika na sportskoj sceni

Već decenijama, sportisti, većinom Afrički Amerikanci, koriste profesionalni sport kako bi naglasili društvene ili političke probleme.

U legendatnom tihom protestu na Ljetnim olimpijskim igrama 1968., američki sprinteri John Carlos i Tommie Smith su podizanjem pesnica u crnim rukavicama i saginjanjem glave ukazali na „crnu moć“ i „crno jedinstvo u SAD-u“.

Igrač američkog fudbala Colin Kaepernick je bez angažmana otkako je 2016. godine kleknuo tokom intoniranja američke himne prije utakmice San Francisco 49ersa, kako bi protestovao protiv brutalnosti policije i socijalne nepravde.

Izvor: Al Jazeera i agencije