Hong Kong: Otkazani svi letovi zbog demonstracija

Sve više nemirni protesti gurnuli su Hong Kong u jednu od najtežih političkih kriza proteklih decenija i stvaraju sve veći izazov za zvanični Peking (AP)

Uprava aerodroma u Hong Kongu suspendirala je sve preostale letove planirane za ponedjeljak zbog prodemokratskih protesta na terminalima ove zračne luke.

Vlasti navode kako su suspendirani svi odlazni i dolazni letovi na velikom saobraćajnom čvorištu nakon što su hiljade demonstranata ušle u dvorane za dolaske aerodroma.

“Pored letova koji odlaze i za koje je kompletiran check-in proces, te za one koji dolaze i koji su već blizu Hong Konga, svi drugi letovi su otkazani za ostatak dana”, navodi se u saopćenju Uprave aerodroma.

Dodaje se kako su putevi ka aerodromu zakrčeni, te kako su svi parkinzi puni.

Sve više nemirni protesti gurnuli su Hong Kong u jednu od najtežih političkih kriza proteklih decenija i stvaraju sve veći izazov za zvanični Peking.

Ostavka liderke teritorije

Demonstracije, koje su započele zbog kontraverznog zakona o izručenju, proširile su se na pozive na demokratske reforme i za nezavisnu istragu policijskog djelovanja tokom demonstracija.

U protestima se traži, između ostalog, i ostavka Carrie Lam, liderke ove kineske teritorije, te izbori za njenog nasljednika.

Hong Kong, bivša britanska kolonija, vraćen je Kini 1997. godine po principu “jedna država, dva sistema”.

Izvor: Al Jazeera i agencije