Vlada Sirije pristala na primirje u pobunjeničkom uporištu

Tokom ofanzive na provinciju Idlib i okolne oblasti koja traje od 30. aprila raseljeno je više od 400.000 ljudi, a ubijene su stotine (Anadolija)

Vlada Sirije je saopćila kako je pristala na uvjetno primirje u pobunjeničkom uporištu na sjeverozapadu države koje večeras stupa na snagu, javio je sirijski državni medij, a prenose agencije.

Snage sirijske Vlade uz podršku Rusije vode tromjesečnu ofanzivu na posljednje uporište pobunjenika u provinciji Idlib, zbog koje su raseljene stotine hiljada ljudi, a na meti su se našle i zdravstvene ustanove.

Odluka o primirju uslijedila je nekoliko sati pošto je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres odobrio provođenje istrage napada na zdravstvene objekte i škole u enklavi pod kontrolom pobunjenika, poslije peticije 10 država članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) saopćila je kako za sada nema znakova obustave vatre i kako su intenzivni sukobi nastavljeni na južnom kraju pobunjeničkog uporišta.

Uvjetno primirje

Vlada Sirije je navela kako je primirje uvjetno i kako zavisi od povlačenja pobunjenika 20 kilometara u dubinu od demilitariziranih oblasti oko uporišta, definiranih u sporazumu o primirju iz septembra prošle godine.

Prema sporazumu Rusije, saveznice vlade Sirije, i Turske, koja podržava sirijsku opoziciju, Idlib je trebao biti zona deeskalacije.

Tokom ofanzive na provinciju Idlib i okolne oblasti koja traje od 30. aprila raseljeno je više od 400.000 ljudi, a ubijene su stotine.

Približno tri miliona osoba živi u oblasti pod kontrolom pobunjenika.

Izvor: Agencije