U Mozambiku potpisan historijski mirovni sporazum

Svečanost koju je prenosila državna televizija upriličena je u vojnoj bazi RENAMO-a (AP)

Predsjednik Mozambika Filipe Nyusi i vođa RENAMO-a Ossufo Momade potpisali su u četvrtak historijski mirovni sporazum koji treba zaustaviti višedesecenijski sukob vlasti i bivših pobunjenika koji su postali glavna opozicijska snaga.

Svečanost koju je prenosila državna televizija upriličena je u vojnoj bazi RENAMO-a (kratica za gerilski pokret Mozambički narodni otpor) u planinskom području Gorongosi, u središtu Mozambika, 27 godina nakon završetka prvog građanskog rata.

Dvojica čelnika su se srdačno rukovala nakon potpisivanja sporazuma, prenosi Hina.

Dug proces

Ovim mirovnim sporazumom završava se dug proces pregovaranja koji je počeo historijski vođa RENAMO-a Alfonso Dhlakama koji je umro u maju 2018. Njegovo potpisivanje se događa nekoliko mjeseci prije općih izbora raspisanih u oktobru.

Potpisan je u trenutku kada se režim predsjednika Nyusija bori s oružanom pobunom na sjeveru zemlje u kojoj je od oktobra 2017. poginulo više od 250 ljudi.

RENAMO je nedugo nakon proglašenja nezavisnosti Mozambika, bivše portugalske kolonije, 1975. vodio šesnaestogodišnji rat s vladom kojoj je na čelu bila Fronta za oslobođenje Mozambika (FRELIMO). Taj građanski rat u kojemu je izginulo milion ljudi, završio se 1992.

RENAMO je tada nakon mirovnog sporazuma potpisanog u Rimu postao politička stranka, što je otvorilo put organiziranju višestranačkih izbora 1994.

Izvor: Agencije