Sisi podržao državu Palestinu tokom posjete Kushnera

Sisi je rekao Kushneru da Egipat podržava napore u cilju da se sukob riješi na osnovi rješenja sa dvije države i osnivanje palestinske države s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom (EPA)

Predsjednik Egipta Abdel Fattah al-Sisi kazao je da podržava stvaranje palestinske države tokom razgovora sa izaslanikom Bijele kuće Jaredom Kushnerom.

Kushner je doputovao u regiju Bliskog istoka da zadobije podršku za napore administracije Sjedinjenih Američkih Država da riješi izraelsko-palestinski sukob.

On je u srijedu posjetio Jordan i Izrael, prenosi Beta.

Administracija američkog predsjednika Donlda Trumpa nije podržala rješenje decenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca po modelu dvije države, iako veći dio međunarodne zajednice smatra da je to jedini održiv put do mira.

Podrška Sisija

Egipat je u četvrtak izdao saopćenje da je predsjednik Al-Sisi rekao Kushneru da Egipat podržava napore u cilju da se sukob riješi “na osnovi rješenja sa dvije države i osnivanje palestinske države s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”.

To je u srijedu Kushneru rekao i kralj Jordana Abdullah Drugi, kako je navedeno u saopćenju dvora.

Kushner, visoki savjetnik i Trumpov zet promovira ekonomsku komponentu još neobjavljenog mirovnog plana.

Palestinci su prekinuli kontakte sa Bijelom kućom tvrdeći da je Trumpova politika nefer i pristrasna u odnosu na Izrael.

Izvor: Agencije