London za pripremu Brexita bez sporazuma izdvaja još 2,3 milijardi eura

Ključno je da intenziviramo naša planiranja kako bismo garantovali da ćemo biti spremni, rekao je Sajid Javid (Reuters)

Ujedinjeno Kraljevstvo pojačava pripreme za Brexit bez sporazuma i izdvaja dodatnih 2,3 milijardi eura kako bi garantovalo da će zemlja biti spremna za izlazak iz Evropske unije do kraja oktobra, s dogovorom ili bez, javlja Hina. 

Nova vlada Borisa Johnsona, koji je premijerski položaj preuzeo prošle sedmice, obećala je je napustiti Uniju bez sporazuma za tri mjeseca ukoliko EU ne pristane ponovno pregovarati o sporazumu koji je dogovorila Johnsonova prethodnica Theresa May.

Ministri upozoravaju da se iz sporazuma mora isključiti dio sporazuma o razvodu koji se odnosi na sigurnosni mehanizam za izbjegavanje „tvrde“ granice s Irskom, što EU ustrajno odbija.

Ministar finansija Sajid Javid je u svojoj prvoj najavi važnijih mjera udvostručio iznos za pripremu izlaska bez sporazuma.

S dodatnim novcem će se finansirati informativna kampanja, pomoći Britancima koji žive u inostranstvu, osigurati opskrba lijekovima i poboljšati infrastruktura oko luka.

Velika informativna kampanja

„Prije izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije ključno je da intenziviramo naša planiranja kako bismo garantovali da ćemo biti spremni“, rekao je Javid.

„Mi želimo dobar sporazum koji će ukinuti nedemokratski ‘backstop’. No ako ne možemo dobiti dobar sporazum morat ćemo izaći bez njega.“

Ministarstvo finansija je najavilo da će se 434 miliona funti potrošiti kako bi se osiguralo da će u zemlji biti dovoljno lijekova i medicinskih potrepština, odnosno najam dodatnih transportnih kapaciteta, skladišta i stvaranje zaliha.

Kako bi pripremili građane i kompanije za Brexit bez sporazuma, bit će potrošeno 138 miliona funti na jednu od najvećih mirnodopskih informativnih kampanja.

Milijardu funti bit će potrošeno na pripremu državne administracije.

To znači da je vlada, s ovogodišnjih, 4,2 milijardi funti, ukupno za te pripreme namijenila 6,3 milijarde funti (6,9 milijardi eura).

Izvor: Agencije