Guterres: Svijet će izgubiti kočnicu za nuklearni rat

Guterres je također rekao da ga 'muče' rastuće ekonomske tenzije između SAD-a i Kine (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog porasta tenzija između nuklearnih država, upozoravajući da će, istekom u petak važenja ugovora o raketama srednjeg dometa (INF), “svijet ostati bez kočnice za nuklearni rat koja je od neprocjenjive vrijednosti”.

“Ovo će vjerovatno povećati, a ne smanjiti prijetnju koju predstavljaju balistički projektili”, rekao je Guterres novinarima, dodajući da snažno ohrabruje Sjedinjene Američke Države i Rusiju da produže važenje takozvanog “Novi START” sporazuma da bi osigurali stabilnost i vrijeeme za pregovore o budućim mjerama kontrole naoružanja, prenosi Reuters.

Sporazum INF, nastao u vrijeme Hladnog rata, zabranjuje rakete s dometom od 500 do 5,5 hiljada kilometara i postavljanje lansirnih rampi.

Povlačenje iz sporazuma

SAD je početkom februara objavio da će se povući iz sporazuma 2. augusta, optuživši Rusiju za kršenje njegovih uvjeta, a od njega je potom u julu odustala i Rusija.

Ona je optužbe opovrgnula, no ubrzo nakon toga i sama je suspendirala svoje obaveze i objavila planove vezane uz razvoj novih sistema oružja.

Guterres je također rekao da ga “muče” rastuće ekonomske tenzije između SAD-a i Kine, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar je upozorio na mogućnost nastanka dva konkurentska bloka – svakog sa vlastitom dominantnom valutom, trgovinskim i finansijskim pravilima, vlastitim internetom i strategijom za vještačku inteligenciju, kao i sa suprotstavljenim geopolitičkim i vojnim stanovištima.

Izvor: Agencije