Gore milioni hektara šuma u Sibiru

Dim od požara ugrožava više od 800 naselja u 38 okruga u Sibiru i na dalekom Istoku (EPA)
Dim od požara ugrožava više od 800 naselja u 38 okruga u Sibiru i na dalekom Istoku (EPA)

U poslednja 24 sata požari u ruskoj oblasti Irkutsk zahvatili su još 7.300 hektara, čime se površina zahvaćena vatrom povećala na više od 720.000 hektara, saopštila je danas regionalna vlada.

Ruska služba za zaštitu šuma saopštila je ranije da je u teško dostupnim područjima zapaljeno oko 2,8 miliona hektara šuma, a da su najveći požari prijavljeni u regionu Jakutija, gde je gorelo 1,1 miliona hektara šuma, zatim u oblasti Krasnojarsk, oko milion hektara, te Irkutsk, prenosi ruska agencija Tass.

U gašenju učestvuje 2.700 osoba sa oko 390 komada opreme.

Inače, jutros su iz Krasnojarska poslata dva vojna transportna aviona Iljušin Il-76 od kojih svaki može da nosi 42 tone vode, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Oni su poleteli ka autonomnom okrugu Evenk koji je udaljen oko 500 kilometara od Krasnojarska.

Medvedev: Prati se zagađenje

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da se očekuje da ruska vlada izradi planove za osnivanje centra za gašenje požara kako bi se pratila situacija, sprečavali šumski požari i preduzimale hitne mere za njihovo gašenje.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da dim od požara ugrožava više od 800 naselja u 38 okruga u Sibiru i na dalekom Istoku, kao i da je trenutno najgora situacija u Jakutiji, Krasnojarsku i Irkutsku.

Medvedev je na sastanku sa regionalnim vlastima u Čiti rekao i da će se pratiti zagađenje, a da će zdravstveni radnici pratiti zdravstveno stanje lokalnog stanovništva.

Istovremeno, on je naložio Ministarstvu za vanredne situacije, Saveznoj agenciji za šume, lokalnim i regionalnim vlastima da se poštujju regulative o bezbednosti i da se obezbedi dovoljno vatrogasnih ekipa i opreme u naseljenim oblastima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO