Evropska unija neće ponovo pregovarati o Brexitu

Boris Johnson kaže da će Velika Britanija napustiti EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma (Arhiva)

Evropska unija (EU) poručila je Velikoj Britaniji kako nije spremna ponovo pregovarati o sporazumu kojim se reguliše izlazak te zemlje iz Unije, prenosi Anadolija.

Glasnogovornica Evropske komisije (EK) Mina Andreeva izjavila je da je novi britanski savjetnik za Evropu David Frost u srijedu i četvrtak održao sastanke sa zvaničnicima glavnog izvršnog tijela EU-a, koji u ime država članica vode pregovore o Brexitu.

“Obje strane su ponovile svoje stavove. Pregovori o sporazumu o povlačenju se neće ponovo otvarati”, izjavila je Andreeva. 

Razgovori tokom samita G7

Dodala je da će britanski premijer Boris Johnson imati priliku da o Brexitu sa zvaničnicima Evropske unije razgovara na samitu lidera industrijski najrazvijenijih zemalja G7 koji će se od 24. do 26. avgusta održati u Francuskoj. 

Britanski premijer nedavno je ponovio da će njegova zemlja napustiti Evropsku uniju 31. oktobra bez obzira na okolnosti te je istakao da on to planira učiniti putem sporazuma.

Johnson je ranije poručio evropskim čelnicima da će s njima pregovarati o Brexitu kada oni budu spremni promijeniti poziciju vezano za sporazum o britanskom izlasku iz Evropske unije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO