Trump: Premijerka May je katastrofa, a ambasador Darroch budala

Kima Darrocha je Donald Trump opisao kao 'vrlo glupog tipa, koji je bio nametnut SAD-u' (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pokrenuo je novi napad na britansku premijerku Theresu May i britanskog veleposlaniku u Washingtonu Kima Darrocha, nazvavši premijerku “katastrofom”, a veleposlanika “pompoznom budalom”.

Prethodno je, tokom vikenda, objavljeno povjerljivo izvješće u kojem je diplomat Velike Britanije opisao Trumpovu administraciju kao disfunkcionalnu, nespretnu i nesposobnu.

U dopisima britanskoj vladi, koji datiraju od 2017. godine do danas, Darroch navodi da Trump “zrači nesigurnošću” i savjetuje dužnosnicima u Londonu da se s njime nose učinkovito.

“Trebate iznijeti svoje stajalište na jednostavan način, izravno”, naveo je.

Odmah je odgovorio Trump, navodeći kako veleposlanik nije “dobro služio Velikoj Britaniji”.

Britanska vlada poručila je Washingtonu da žale zbog curenja dopisa.

‘Čudan ambasador kojeg su nam utrapili’

U nastavku kritika, veleposlanika Darrocha je Trump opisao kao “vrlo glupog tipa, koji je bio nametnut Sjedinjenim Američkim Državama”, prenijeli su britanski mediji.

“Čudan veleposlanik kojeg je Velika Britanija utrapila Sjedinjenim Američkim Državama nije netko s kim smo oduševljeni. Vrlo glup tip. On bi trebao razgovarati sa svojom zemljom i premijerkom May o njihovim propalim pregovorima o Brexitu i da ne bude uznemiren mojom kritikom o tome kako je to loše izvedeno”, napisao je Trump na Twitteru.

“Rekao sam kako uraditi taj posao, ali ona [May] je radila na svoj ludi način – nije bila u stanju to uraditi. Katastrofa! Ne poznajem veleposlanika, ali su mi rekli da je pompozna budala”, dodao je američki predsjednik.

U međuvremenu je glasnogovornik premijerke May potvrdio da veleposlanik Darroch ostaje na dužnosti i nastavlja izvršavati svoje obaveze uz punu potporu premijerke May.

“Kim i dalje ima punu potporu premijerke… On će nastaviti izvršavati svoje dužnosti uz premijerkinu punu potporu”, izjavio je glasnogovornik, dodavši da je May ponovila svojim ministrima da je curenje povjerljivih bilješki neprihvatljivo.

Izvor: Agencije