Trump i Al Thani: SAD i Katar su partneri, saveznici i prijatelji

Trump je pohvalio katarske vlasti za ulaganje u SAD-u i izrazio zadovoljstvo najavom da dolazi još nekoliko velikih investicija (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump izjavio je da je Katar izuzetno važan američki saveznik.

Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani doputovao je u zvaničnu posjetu u Washington, a američki ministar trezora Steven Mnuchin organizirao je večeru na kojoj su prisustvovali Trump i Al Thani, prenosi Anadolija.

Trump je na večeri pohvalio katarske vlasti za ulaganje u SAD i izrazio zadovoljstvo najavom da dolazi još nekoliko velikih investicija.

“Znam da će biti sve pozitivno u odnosima između naše dvije zemlje. Vi ste izuzetno važan saveznik i pomogli ste nam dosta u podizanju velike baze i vojnog aerodroma”, kazao je Trump u obraćanju s Al Thanijem s kojim će se tokom dana sastati i u Bijeloj kući.

Katarski emir Al Thani također je pohvalio katarsko-američke odnose i saradnju.

“I ova moja posjeta potvrđuje da dijelimo iste ideale. Danas slavimo naše snažno ekonomsko partnerstvo”, kazao je Al Thani.

Bliski odnosi

On je izrazio žaljenje što u Zaljevu ne dijele svi isto mišljenje s Katarom.

“U svijetu danas postoje savezništva u kojima neki saveznici nisu iskreni prijatelji, ali SAD i Katar su partneri, saveznici i prijatelji”, kazao je Al Thani.

Saudijska Arabija i njeni saveznici, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, prije dvije godine nametnuli su Kataru zračnu, kopnenu i pomorsku blokadu te prekinuli sve veze s Dohom, optužujući je za “previše bliske odnose s Iranom i podršku terorizmu”, što Doha kategorično negira.

U Kataru su dvije američke vojne baze i sjedište Američkog centralnog zapovjedništva, koja nadgleda operacije Pentagona širom Bliskog istoka.

Izvor: Agencije