Suđenje saudijskoj princezi za učešće u oružanom nasilju u Parizu

Očekivani životni vijek porastao je 2019. godine i iznosi 85,6 godina za žene te 79,7 godina za muškarce (EPA)

Saudijskoj princezi Hassi bint Salman u Francuskoj se sudi u odsustvu, pod optužbom za sudjelovanje u oružanom nasilju i otmici Egipćanina koji je vršio radove u rezidenciji njenog oca u luksuznoj Aveniji Foch u Parizu u septembru 2016. godine.

Prema optužnici, u koju je agencija Reuters imala uvid, radnik Ashraf Eid rekao je policiji da ga je princezin tjelohranitelj tukao rukama i nogama, te ga tjerao da joj poljubi stopala, nakon što ga je optužila da ju je snimao mobilnim telefonom.

Protiv tjelohranitelja je pokrenuta istraga zbog sumnje da je vršio nasilje uz upotrebu oružja, krađu i da je osobu držao u zatočeništvu protiv njene volje.

Eid je policiji rekao da je, dok ga je tjelohranitelj tukao, princeza Hassa tretirala kao psa i da mu je govorila „Vidjet ćemo kako ćeš pričati sa princezom i kraljevskom porodicom“.

Princeza (43), sestra saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, negira optužbe.

Njen advokat Emmanuel Moyne rekao je da se istraga temelji na lažnim navodima i da ona nikada nije govorila takve stvari.

„Princeza je brižna, skromna, pristupačna i kulturna žena“, tvrdi on, uz napomenu:

„Saudijski zakon i pravila osiguranja princeze zabranjuju bilo kakvo slikanje princeze.“

Izdat međunarodni nalog za hapšenje

Saudijska vlada nije odgovorila na upit za komentar.

Međunarodni nalog za hapšenje princeze izdat je u novembru 2017. godine.

Njen advokat rekao je da princezino prusustvo na saslušanju nije moguće upravo zbog naloga za hapšenje, te da je njen prijedlog o ispitivanju putem videokonferencije odbijen.

Advokat tjelohranitelja je rekao da njegov klijent negira navode optužbe, kao i to da mu je princeza naredila da bude nasilan prema drugoj osobi.

Saudijska kraljevska porodica u Francuskoj je i ranije imala probleme sa zakonom.

Prije šest godina, francuski sud je naredio zapljenu imovine saudijske princeze Mahe al-Sudairi, supruge bivšeg ministra unutrašnjih poslova princa Nayefa bin Abdul Aziza, zbog neplaćenih računa u luksuznom hotelu ukupne vrijednosti od gotovo 6,7 miliona dolara.

Izvor: Agencije