Salvini zatvorio ‘najveći centar za migrante’ u Evropi

Matteo Salvini je rekao da je broj migranata u centrima opao na 107.000 (EPA)
Matteo Salvini je rekao da je broj migranata u centrima opao na 107.000 (EPA)

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini zatvorio je centar za migrante na Siciliji, koji je opisao kao najveći u Evropi, ističući da je priliv migranata smanjen od kako je stupio na dužnost prije godinu dana.

Obraćajući se novinarima u naselju Mineo na Siciliji, on je rekao da je broj migranata u centrima opao sa 182.000, koliko je zabilježeno prije godinu dana, na sadašnjih 107.000. 

Spasilački brodovi

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, ove godine u Italiju je stiglo 3.073 migranata, dok je u istom periodu prošle godine taj broj iznosio 17.000, a 2017. godine čak 85.000 migranata, prenosi AP. 

Salvini je odbio dozvoliti humanitarnim spasilačkim brodovima da pristanu u italijanske luke, ali bez obzira na to, neki brodovi s migrantima i dalje pristižu u Italiju.

Izvor: Agencije


Povezane

U 358. izdanju Aljazeera Svijeta donosimo priču s italijanskog otoka Lampeduse, jedne od prvih linija u borbi između humanitarnih potreba i novih zakona o imigraciji. Izvještavamo kako je narušena politička klima u Velikoj Britaniji mnogim muzičarima dala potpuno novi vid inspiracije. Posjetili smo i Čile, gdje su stotine hiljada ljudi posmatrale pomračenje Sunca, pojavu koja […]

Desetine migranata spašenih u blizini libijske obale iskrcali su se u Italiji uprkos tome što su vlasti zabranile pristajanje spasilačkim brodovima. Brod “Aleks” zaplijenjen je na Lampedusi, dok se njemački brod sa 65 spašenih migranata, iako je bilo planirano da pristane u Italiji, uputio prema Malti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO