Preminuo američki milijarder Ross Perot

Časopis 'Forbes' ove je godine procijenio bogatstvo Rossa Perota na 4,1 milijardu dolara (Reuters)

Ross Perot, milijarder koji je uzdrmao američku politiku dvjema neovisnim predsjedničkim kampanjama 1990-ih, u kojima je privukao nezadovoljne glasače, umro je u dobi od 89 godina, objavila je njegova obitelj, a prenosi Reuters.

“Ross Perot, inovatorski biznismen i voljeni suprug, brat, otac i djed umro je u svojemu domu u Dallasu, okružen svojom odanom obitelji”, piše u izjavi obitelji Perot.

Perotovo bogatstvo časopis Forbes u travnju ove godine procijenio je na 4,1 milijard dolara.

Karijeru je počeo kao prodavač u računalnom divu IBM, ali 1962. godine je pokrenuo dvije softverske kompanije, koje je kasnije prodao za nekoliko milijardi dolara.

Oslobađanje zaposlenika iz Irana

Kad su dvojica njegovih zaposlenika 1978. godine zatvorena u Iranu zbog davanja mita, organizirao je skupinu komandosa sastavljenu od svojih zaposlenika i unajmio bivšeg pukovnika “Zelenih beretki” da ih oslobodi.

Jedan njegov lokalni zaposlenik usmjerio je gomilu koja je prosvjedovala protiv iranskog šaha Reze Pahlavija da napadne zatvor, što je omogućilo zaposlenicima njegove kompanije da pobjegnu.

Potom su, zajedno s drugim zaposlenicima njegove tvrtke, prokrijumčareni iz zemlje.

Angažirao se i na nalaženju vojnika snaga SAD-a nestalih u Vijetnamskom ratu te je radi njih nekoliko puta putovao u Vijetnam.

Perot je prvi put kao neovisni predsjednički kandidat sudjelovao 1992. godine i privukao glasače koji su bili razočarani republikancima i demokratima, a u kampanji se fokusirao na smanjenje državne potrošnje i deficita.

Dva puta kandidat na izborima

Kao neovisni predsjednički kandidat 1992. godine osvojio je 19,7 milijuna glasova (19 posto), što nije uobičajeno u američkom političkom sustavu za kandidate treće stranke ili neovisne kandidate.

U drugom pokušaju osvajanja predsjedničkog mandata 1996. godine Perot je osnovao svoju Reformsku stranku, no osvojio je tek nešto više od osam posto glasova. 

Nakon toga se počeo povlačiti s američke političke pozornice.

Izvor: Agencije