Peta godina rata u Jemenu: Hiljade žrtava i razrušena zemlja

Uz podršku Ujedinjenih naroda, očekivalo se da će vojna intervencija potrajati samo nekoliko sedmica (EPA)

Francuski list Les Echos piše da Jemen prolazi kroz građanski rat s katastrofalnim humanitarnim posljedicama, jer se zemlja nalazi u središtu borbe za regionalni utjecaj između saudijskih sunita i iranskih šiita.

Prošlo je pet godina od kako su “kalašnjikovi” počeli pucati, a projektili zasipati civile diljem Jemena, piše francuski list.

Već pet godina je ova zemlja Arapskog poluotoka ratno poprište za ostvarivanje međunarodnog političkog utjecaja.

Pet godina jemenski narod razara sukob sličan sirijskom građanskom ratu.

Slaba nada da će doći do deeskalacije 20. juna, nakon što je britanska vlada zamrznula ugovore o prodaji oružja Rijadu, navodi Les Echos, bila je kratkog vijeka.

Husi, Saleh i podrška Irana

Pokušaji američkog Senata također su naišli na protivljenje predsjednika Donalda Trumpa, koji je izrazio podršku svom savezniku Mohammedu bin Salmanu, princu prijestolonasljedniku i sinu saudijskog kralja.

List je podsjetio na same početke direktne saudijske vojne intervencije u Jemenu 2014. godine, kada je kraljevina, zemlja egzila jemenskog predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, pokrenula operaciju “Oluja odlučnosti” s bekoliko arapskih država pod vodstvom Bin Salmana, postavljajući sebi zadatak da protjera pobunjene Huse, koji su zauzeli glavni grad Sanau i nekoliko provincija.

Milicije Husa su u to vrijeme bile odane bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu i uživale su iransku podršku, što je izazvalo bijes Saudijaca, koji su bili zabrinuti zbog sve većeg utjecaja Teherana u regiji.

Uz podršku Ujedinjenih naroda, očekivalo se da će vojna intervencija potrajati samo nekoliko sedmica. Međutim, sukob je potrajao i podijelio zemlju.

Od lošeg ka gorem

Iako se predsjednik Saleh odvojio od Husa, koji su ga ubili 2017. godine, uspjeli su zadržati zapadni dio zemlje i sada intenziviraju napade na teritoriju Saudijske Arabije.

Les Echos piše da je haos koji je zavladao ovom zemljom doveo do toga da se mreža Al-Kaida proširi i na druge gradove.

Organizacija koja je bila aktivna na teritoriji Jemena širila je strah među civilima i pokušavala oteti avione.

Francuski list upozorava da ova zemlja od 2011. godine stalno ide od lošeg ka gorem.

Ta zemlja nije uspjela pobjeći od vjetra Arapskog proljeća, koji je tada puhao u Tunisu, Egiptu i Siriji, da bi se narod, nakon 40 godina vladavine Saleha, našao zaglavljen između sukobljenih strana.

Prema izvještaju UN-a iz augusta 2016. godine, u Jemenu je ubijeno više od 10.000 civila.

Tvornice, luke i stambeni objekti nisu ostali pošteđeni bombardiranja, pa čak ni sale za vjenčanja.

Najmanje 50.000 civilnih žrtava

List smatra kako se ne mogu isključiti ratni zločini u ovom ratu, koji se pretvorio u strašno krvoproliće, oslanjajući se na nezavisnu studiju, prema kojoj je u toj zemlji stradalo najmanje 50.000 civilnih žrtava.

List na kraju upozorava da je humanitarna kriza u Jemenu “najgora na svijetu”, jer je ekonomija te zemlje razorena, vlada nestašica lijekova, a zarazne bolesti, poput kolere, haraju zemljom.

Prema izvještaju UN-a, glad ugrožava 14 miliona stanovnika te zemlje, a više od polovine njih su djeca.

Izvor: Agencije