Netanyahuovi rivali angažirali Obaminog stratega za predstojeće izbore

Netanyahu nije u predviđenom roku formirao vladu i Knesset je raspušten (EPA)

Glavni rivali premijera Izraela Benjamina Netanyahua na predstojećim parlamentarnim izborima u septembru su navodno angažirali američkog političkog konsultanta i ispitivača javnog mnijenja Joela Benensona koji je bio glavni strateg uspješnih kampanja Baracka Obame 2008. i 2012. godine.

Savez partija centra Plavo i bijelo, predvođen bivšim zapovjednikom izraelske vojske Bennyijem Gantzom, osvojio je na izborima u aprilu 35 poslaničkih mandata od ukupno 120 u parlamentu, Knessetu, isto koliko i Netanyahuov konzervativni Likud, ali nije uspeo da osigura dovoljnu podršku da bi mogao da okonča njegovu vladavinu.

Mandat za sastav vladajuće koalicije predsjednik Izraela Rueven Rivlin povjerio je Netanyahuu pošto je izgledalo da će mu to poći za rukom uz podršku desničarskih i vjerskih partija, prenosi Beta.

Netanyahu međutim nije u tome uspio u predviđenom roku i Knesset je raspušten, a parlamentarni izbori održat će se drugi put ove godine, 17. septembra. To se još nikada nije desilo u historiji Izraela.

Neki poznavaoci prilika kažu da savez partija centra nije imao kampanju koja bi se mogla porediti sa kampanjom Likuda, a da je posle izbora bio anemičan i nije se pokazao kao oštra opozicija Netanyahuu.

Uspješan strateg

Benenson, čije je sjedište u New Yorku, Jevrej je i rukovodi istoimenom Strateškom grupom i bio je strateg mnogih američkih senatora, guvernera i gradonačelnika uglavnom iz Demokratske stranke.

On također savjetuje poslovne kompanije, a nedavno ga je angažirao Facebook.

I mada je postigao uspjeh kao strateg bivšeg predsjednika SAD-a Baraca Obame, njegovi nedavni napori uloženi u kampanju Hillary Clinton za predsjedničke izbore 2016. godine nisu urodili plodom.

Tiražni izraelski list Maariv najavljuje da će on po svoj prilici doći u Izraelu u augustu, a savez partija Plavo i bijelo je navodno angažirao još jednog američkog stratega koji će se fokusirati na digitalni sadržaj.

Glavni strateg saveza partije Plavo i bijelo bitće i dalje Israel Bahar kome partijsko rukovodstvo vjeruje.

Taj savez je, kako se čini, potvrdio izvještaj Maariva, ocijenivši da je angažiranje američkih konsultanata rezultat njihovog poznavanja analiziranja ispitivanja javnog mnijenja.

Uz to se dodaje da su američki glasači drugačiji od američkih i da je ipak najvažniji rad na terenu.

Izvor: Agencije