Laburisti od novog premijera traže drugi referendum o Brexitu

Laburisti će se zauzimati za ostanak protiv opcije 'bez dogovora' ili 'torijevskog dogovora' koji ne štiti ekonomiju niti radna mjesta (EPA)

Čelnik laburista Jeremy Corbyn zatražio je od novog premijera, tkogod to bio, da provede drugi referendum o Brexitu te kazao da će se njegova oporbena stranka zauzimati za to da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji, prenosi Reuters.

U pismu članovima Laburističke stranke, Corbyn je rekao da će se zauzimati za ostanak u EU kako bi zaustavio bilo kojeg novog čelnika da Veliku Britaniju izvede iz bloka bez postignuta dogovora ili da zaustavi kako je rekao “štetan torijevski Brexit”.

“Tkogod postane novi premijer morao bi s pouzdanjem dati narodu da ponovno glasa o njihovu dogovoru, odnosno nepostizanju dogovora. U tim okolnostima želim razjasniti da će se laburisti zauzimati za ostanak protiv opcije ‘bez dogovora’ ili ‘torijevskog dogovora’ koji ne štiti gospodarstvo niti radna mjesta”, rekao je Corbyn.

Johnson ili Hunt imaju malo vremena

Britanska premijerka Theresa May prošlog mjeseca je najavila da će podnijeti ostavku nakon što nije uspjela dobiti podršku parlamenta za njen sporazum o Brexitu.

Za njezinog nasljednika na mjestu premijera i na čelu Konzervativne stranke bore se Boris Johnson i Jeremy Hunt, a tko izađe kao pobjednik iz te utrke, imat će malo više od tri mjeseca da dobije podršku za dogovor o Brexitu.

Izlazak Velike Britanije iz EU-a predviđen je za 31. listopada.

Izvor: Agencije