Iran: Naredna opcija – obogaćivanje uranija na 20 posto i aktiviranje centrifuga

Teheran je naglasio da će svakih 60 dana poduzimati dodatne mjere kako bi smanjio svoje obaveze dogovorene nuklearnim sporazumom (Getty Images)

Teheran je zaprijetio da će jedna od narednih opcija biti povećanje nivoa obogaćivanja uranija na 20 posto. Također je najavio mogućnost ponovnog aktiviranja centrifuga deaktiviranih na osnovu nuklearnog sporazuma potpisanog s velikim svjetskim silama 2015. godine, dok su američki zvaničnici potvrdili da će administracija predsjednika Donalda Trumpa nastaviti vršiti pritisak na Iran.    

Behrouz Kamalvandi, glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju izjavio je na konferenciji za medije da “obogaćivanje uranija do 20 posto, pa čak i više, ostaje opcija. Pred nama su te opcije i pribjeći ćemo im kada dođe odgovarajuće vrijeme za to”.

Također je skrenuo pažnju i na mogućnost pokretanja većeg broja centrifuga, s tim da nije precizirao tačan broj.

Iran je počeo obogaćivati uranij na više od 4,5 posto, čime je prešao limit od 3,67 posto dogovoren nukleranim sporazumom, nakon isteka roka od 60 dana koji je Iran dao evropskim državama potpisnicama sporazuma da ponude nove uslove kako bi spasile sporazum i zaštitile iransku ekonomiju od sankcija koje je Washington ponovo uveo nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma prošle godine.  

Francuski napori

Teheran je naglasio da će svakih 60 dana poduzimati dodatne mjere kako bi smanjio svoje obaveze dogovorene nuklearnim sporazumom ako evropske zemlje ne budu poduzele ništa da se spasi sporazum i nadoknade posljedice američkih sankcija.

Sporazum ima za cilj produžiti period, koji bi Iranu možda bio potreban za pravljenje nuklearne bombe ako nastavi ići tim putem, na punu godinu dana, umjesto dva do tri mjeseca. Međutim, Iran je uvijek tvrdio da je njegov nuklearni program samo u miroljubive svrhe, kao što je proizvodnja električne energije, a ne bombi.

Nuklearni sporazum dozvoljava Iranu obogaćivanje uranija samo do 3,67 posto, što je znatno manje od 20 posto koliko je dostizao prije postizanja sporazuma, i 90 posto razine potrebne da se izradi nuklearno oružje. No podizanje razine od 20 na 90 posto smatra se relativno brzim procesom.   

Bijela kuća je priopćila kako je predsjednik Donald Trump razgovarao telefonom s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o stalnim naporima koji se ulažu kako bi se osiguralo da Iran ne dobije nuklearno oružje.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poslao je u utorak svog glavnog diplomatskog savjetnika u posjetu Iranu kako bi pomogao ublažiti napetosti, saopćilo je u ponedjeljak francusko predsjedništvo, te da predloži Irancima mjere koje bi se mogle aktivirati prije 15. jula ove godine.    

Boltonova upozorenja

U međuvremenu, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton ponovio je svoja upozorenja Iranu. “Nastavit ćemo povećavati pritisak na iranski režim dok ne napusti svoj program nuklearnog naoružanja i njegove nasilne aktivnosti širom Bliskog istoka, uključujući i podršku terorizmu u svim dijelovima svijeta”, izjavio je Bolton tokom obraćanja na konferenciji saveza ”Kršćani ujedinjeni za Izrael” u Washingtonu.

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je pred istim skupom da su Sjedinjene Američke Države spremne razgovarati s Iranom o nuklearnom programu te države te da ne traže rat.

Međutim, dodao je da: “Iran ne smije pogrešno shvatiti američku suzdržanost i vidjeti to kao slabost… Nadamo se dobrom ishodu, s tim da su Sjedinjene Američke Države i naša vojska spremni da zaštitite naše interese, naše zaposlenike i naše građane u regiji. Nastavit ćemo se suprotstavljati iranskom malignom utjecaju i dalje ćemo vršiti pritisak na ekonomiju te države. Dok je predsjednik Trump na vlasti, Amerika nikada neće dopustiti Iranu da ima nuklearno oružje”.

Izvor: Al Jazeera i agencije