Husi traže povlačenje saudijsko-emiratske koalicije iz Jemena

UAE je navodno iz pojedinih regija Jemena, poput južne luke Aden i zapadne obale, već povukao određeni broj vojnika (EPA)

Pobunjenički pokret Husi zatražio je potpuno povlačenje pripadnika vojne koalicije koju predvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati iz Jemena, nakon što je koalicija ranije objavila da je počela smanjivati broj vojnika angažovanih u toj zemlji.

„Pozivamo agresore da se povuku iz države. Jemen odbija agresiju, opsadu i zračni embargo“, poručio je u poruci na Twitteru Mohammed Ali al-Houthi, čelnik Vrhovnog revolucionarnog komiteta pokreta Husi, te je dodao:

„Povlačenje iz Jemena je najbolja odluka koja se mora donijeti odmah“.

Rat u Jemenu počeo je 2014. godine, kada su Husi, zajedno sa snagama lojalnim bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu, zauzeli veliki dio državne teritorije, uključujući i glavni grad Sanu.

Sukob je eskalirao u martu 2015., kada su koalicione snage pod vodstvom Saudijske Arabije i UAE-a, počele sa snažnim zračnim udarima na pobunjenike, kako bi na vlast vratile međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Od tada, živote su izgubili deseci hiljada civila i vojnika, dok se procjenjuje da je oko 85.000 djece umrlo od gladi.

U ponedjeljak, zvaničnik iz UAE-a je rekao da će ta zemlja smanjiti broj vojnika u Jemenu, te da će strategiju „prvo vojska“ promijeniti u „prvo mir“.

‘Bez istinske želje za okončanjem rata’

Prema neimenovanom zvaničniku, ova zaljevska zemlja je iz pojedinih regija Jemena, poput južne luke Aden i zapadne obale, već povukla određeni broj vojnika.

On je podvukao kontinuiranu podršku UAE-a Saudijskoj Arabiji, govoreći da su razgovori o transferu vojnika trajali preko godinu.

„To nije brzo donesena odluka, već dio procesa unutar koalicije o kojem se razgovaralo dugo s našim saudijskim partnerom“, rekao je on.

No, Gamal Gasum, profesor političkih nauka sa Univerziteta Grand Valley u Michiganu, rekao je Al Jazeeri da je potez UAE-a u suprotnosti sa strategijom Saudijske Arabije, čiji je cilj da uništi pobunjenike, koji uživaju podršku Irana.

„UAE vrlo vjerovatno namjerava podijeliti Jemen na dvije zemlje – južnu i sjevernu, kako bi kontrolisao južni dio, dok bi Saudijska preuzela zadatak da porazi Huse“, rekao je Gasim.

Saeed Thabit, jemenski politički analitičar koji se nalazi u Kataru, preispitao je komentare zvaničnika iz UAE-a.

„Izjave iz UAE-a ne oslikavaju istinsku želju da se okonča rat u Jemenu, tim prije što se radi o riječima anonimnog izvora, a ne zvaničnoj objavi“, mišljenja je Thabit.

Izvor: Al Jazeera i agencije