Husi na smrt osudili 31 osobu optuženu za špijunažu

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize (EPA)

Pobunjenički pokret Husi osudio je na smrt 31 osobu optuženu za špijunažu u ratom zahvaćenom Jemenu.

“Sud u Sani izrekao je smrtne kazne 31 optuženiku, a oslobođena su peterica optuženih”, kazao je za Anadoliju Tawfik al-Humaidi, čelnik organizacije SAM, koja se, sa sjedištem u Ženevi, bori za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

On je kazao da među osuđenim ima i intelektualaca, a da se svi terete da su špijunirali u korist koalicije koju u intervenciji u Jemenu predvodi Saudijska Arabija.

“Organizacija SAM je dokumentirala niz prekršaja tokom sudskog postupka. Presuda nisu legalne, jer ih je donio sud koji nema ingerencije”, kazao je Humaidi.

Teška humanitarna kriza

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjenički pokret Husi kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine, kada je Saudijska Arabija sa saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo Ujedinjene narode da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Najmanje 24 miliona ljudi u Jemenu, odnosno 80 posto populacije u toj zemlji, zavisi od humanitarne pomoći.

Izvor: Agencije