Evropska unija pozvala Iran da ne obogaćuje uranij

Iran nikada neće održati bilateralne razgovore sa SAD-om, ali ako Washington ukine sve sankcije nametnute Teheranu, poručio je Rouhani (AP)

Europska unija je pozvala Iran da vrati na prethodnu razinu obogaćivanja uranija koji je povećao, čime krši sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, koji je dogovoren 2015. godine, prenosi Reuters.

“I dalje pozivamo Iran da ne poduzima dalje mjere kojim potkopava nuklearni sporazum, te zaustavi i vrati na staro sve aktivnosti koje nisu u skladu sa sporazumom, uključujući i proizvodnju niskoobogaćenog uranija”, izjavila je glasnogovornica Unije.

Prethodno je Teheran zaprijetio da će jedna od narednih opcija biti povećanje nivoa obogaćivanja uranija na 20 posto.

Također je najavio mogućnost ponovnog aktiviranja centrifuga deaktiviranih na osnovu nuklearnog sporazuma, dok su američki dužnosnici potvrdili da će administracija predsjednika Donalda Trumpa nastaviti pritiskati na Iran.

Počeli obogaćivati uranij preko limita

Iran je počeo obogaćivati uranij na više od 4,5 posto, čime je prešao limit od 3,67 posto dogovoren nuklearnim sporazumom.

U međuvremenu je istekao rok od 60 dana koji je Iran dao europskim državama potpisnicama sporazuma da ponude nove uvjete kako bi spasile sporazum i zaštitile iransko gospodarstvo od sankcija koje je Washington ponovo uveo nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma prošle godine.

Teheran je najavio da će svakih 60 dana poduzimati dodatne mjere kako bi smanjio svoje obaveze, ako europske zemlje ne budu poduzele ništa da se spasi sporazum i nadoknade posljedice američkih sankcija.

Izvor: Al Jazeera i agencije