Donald Trump hvali svoju politiku zaštite okoline

Donald Trump je u više navrata doveo u pitanje nauku koja se bavi zaštitom okoline (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je pohvalio politiku svoje administracije i napore na očuvanju okoline kritikujući istovremeno mjere koje predlažu demokrate. 

Pohvalio je svoju politiku navodeći da je poboljšala kvalitetu zraka i vode te stvorila nova radna mjesta u energetici te ponovno branio izlazak iz, kako je rekao, „nepoštenog“ Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

„Kažnjavanje Amerikanaca nikada nije pravi put da se proizvede bolja okolina ili bolje ekonomija”, rekao je Trump, prenosi Hina.

No, stručnjaci za okolinu osudili su njegovu politiku koja se odnosi na zaštitu klime.

Napao politiku demokrata

Ocjenjuju da se ona prije svega usmjerava na njegovu ekonomsku politiku, a niti ne spominje klimatske promjene. 

„Od prvog dana moja administracija postavila je kao glavni prioritet osigurati da Amerika ima najčišći zrak i najčišću vodu na planeti“, rekao je Trump govoreći o politici zaštite okoline u društvu s povjerenikom Agencije za zaštitu okoliša Andrewom Wheelerem i ministrom unutrašnjih poslova Davidom Bernhardtom, koji su i bivši lobisti naftne i industrije uglja.

„Jaka ekonomija je vitalna da bi se održala zdrava okolina”, kazao je Trump dodavši da su u njegovom mandatu kreirani milioni radnih mjesta vezani uz nove energije.

Također je napao politiku demokrata, kako onu iz vremena administracije Baracka Obame, tako i sadašnju politiku Kongresa.  

Njihov plan o „Zelenom New Dealu“, sveobuhvatnom planu o tome kako bi se gospodarstva trebala nositi s korijenima uzroka klimatskih promjena, nazvao je nepraktičnim i nedostupnim.

Također je optužio Obaminu administraciju za „vođenje rata“ oko energije.

Nepošten, neučinkovit i skup sporazum

Braneći svoje povlačenje iz Pariskog klimatskog sporazuma, odluku koja je naišla na neka osporavanja čak i unutar Bijele kuće, Trump je rekao da svaka druga nacija „zaostaje iza Amerike“.

Pariški klimatski sporazum, kojeg su potpisale 194 zemlje i kojemu je cilj ograničenje globalnog zatopljavanja, nazvao je „nepoštenim, neučinkovitim i vrlo, vrlo skupim“.

„SAD ne treba žrtvovati svoja vlastita radna mjesta kako bi predvodila u svijetu“, dodao je američki predsjednik.

Trump je ponovo aktivirao desetke mjera zaštite zemlje i protiv emisije štetnih plinova no nastavljajući ignorisati upozorenja koja dolaze iz njegovih vlastitih agencija o učincima klimatskih promjena.

Također je u više navrata doveo u pitanje nauku koja se bavi zaštitom okoline te je ranije ove godine ustvrdio da klimatske promjene idu „oba smjer“” optuživši druge nacije za pogoršanje kvaliteta zraka i vode.

Izvor: Agencije