Čelnica Hong Konga: Zakon o izručenju je ‘mrtav’

Demonstranti su prošle sedmice metalnim kolicima razbili staklo i ušli u zgradu Parlamenta (EPA)

Čelnica Hong Konga Carrie Lam rekla je u utorak kako je „mrtav“ zakon o izručenju, koji je izazvao jednu od najvećih političkih kriza u posljednjih nekoliko desetljeća, te priznala kako je vladin rad na tom zakon bio „potpuni promašaj“.

Zakon, prema kojem bi se stanovnici Hong Konga mogli slati u Kinu na suđenje, izazvao je velike i povremeno nasilne proteste te unio nemir u tu bivšu britansku koloniju.

Lam je sredinom juna na velike proteste odgovorila suspendiranjem zakona, no u utorak je poručila kako još uvijek u javnosti postoje sumnje i zabrinutost da će proces uvođenja zakona biti ponovno pokrenut.

„Stoga ponavljam, ne postoje takvi planovi, zakon je mrtav“, rekla je na konferenciji za medije, prenosi Hina.

Njena odluka čini se kao pobjeda za protivnike zakona, no nije jasno hoće li im to biti dovoljno.

Demonstranti traže i ostavku Lam

Demonstranti su pozvali Lam da podnese ostavku, da se provede nezavisna istraga policijskog postupanja prema demostrantima, te da vlada odbaci nazivanje nasilnih protesta 12. juna pobunom.

Tada su demonstranti na nekoliko sati provalili u zgradu Parlamenta Hong Konga.

Hong Kong je vraćen pod kinesku vlast od Velike Britanije 1997. prilikom čega mu je obećan visok stupanj autonomije, no u posljednjih nekoliko godina raste zabrinutost oko narušavanja tih sloboda.

Kriza zbog zakona o izručenju jedan je od najvećih izazova s kojima se Peking suočava na svom teritoriju u 22 godine otkako je ponovno dobio kontrolu nad Hong Kongom.

Izvor: Agencije