Britanija dala punu podršku ambasadoru u Washingtonu

Britanija jasno dala do znanja da žali zbog curenja informacija (EPA)

Vlada britanske premijerke Therese May istaknula je “punu podršku” svom ambasadoru u Washingtonu, nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio kako “neće s njime imati više nikakvih kontakata”. 

“Sir Kim Darroch i dalje ima punu potporu premijerke”, izjavio je službeni glasnogovornik vlade u Londonu, nakon što je u javnost dospjela diplomatska prepiska u kojoj britanski ambasador oštro kritizira Trumpa.

Američki predsjednik rekao je u ponedjeljak da se “više neće baviti” britanskim ambasadorom u SAD-u, nakon što je za vikend objavljena informacija u kojoj je britanski diplomat opisao Trumpovu administraciju kao disfunkcionalnu, nespretnu i nesposobnu.

“Ne poznajem ambasadora, ali on se u SAD-u nikome ne sviđa i nitko o njemu ne misli dobro. Više se nećemo baviti njime”, napisao je Trump na Twitteru, a u istoj objavi je kritizirao britansku premijerku na odlasku Theresu May. 

Vlada žali zbog curenja informacija

“Kakav nered su stvorili ona i njezini predstavnici. Rekao sam joj kako to treba učiniti, ali je ona odlučila ići drugim putem”, rekao je Trump poručivši kako je za Britaniju “dobra vijest da će uskoro imati novoga premijera”.

Glasnogovornik britanske vlade istaknuo je kako je Britanija SAD-u jasno dala do znanja da žali zbog curenja informacija. “Odabrani ulomci ne održavaju bliskost odnosa (između dvije zemlje) i međusobno poštovanje”, navodi se u izjavi glasnogovornika. “Istodobno također smo istaknuli važnost mogućnosti da ambasadori daju poštene i bez uvijanja procjene političkog života u zemljama u kojima rade”, dodaje se.  

“Velika Britanija ima poseban i trajan odnos sa SAD-om, temeljen na našoj dugoj historiji i predanosti zajedničkim vrijednostima, a to će i dalje biti slučaj”, dodaje britanska vlada.

U dopisima britanskoj vladi, koji datiraju od 2017. godine do danas, ambasador Darroch navodi uz ostalo da Trump “zrači nesigurnošću” i savjetuje dužnosnicima u Londonu da se s njime nose jednostavno i učinkovito.

 Izvor: Agencije