Amsterdam: Sud odbacio žalbu, nastavlja se gradnja spomenika holokaustu

Memorijalni spomenik je dizajnirao ugledni američki arhitekta Daniel Libeskind (EPA)

Holandski sud je odbacio pritužbu grupe građana Amsterdama koji su pokušali da spriječe gradnju spomen centra holokausta u blizini njihovih domova.

Sud je saopćio da je planirani spomen centar, koga je dizajnirao ugledni američki arhitekta Daniel Libeskind, u javnom interesu i da je to prevladalo nad interesima mještana.

Mještani tvrde da nisu bili konsultirani tokom procesa planiranja. Oni su pokrenuli parnicu pozivajući se na veličinu i lokaciju planiranog spomen centra i činjenicu da bi 24 stabla trebala biti uklonjena tokom izgradnje.

Bez izvinjenja za holokaust

Spomenik holokausta sačinjen je od kamenčića koje nose imena svake od 102.000 žrtava holokausta u Holandiji, koje su činile većinu jevrejske populacije te zemlje i brojne pripadnike romske zajednice. 

Jacques Grishaver, predsjedavajući Holandskog komiteta Auschwitza, pozdravio je sudsku odluku, rekavši da bi gradnja spomenika sada mogla ići “glatko”.

Mještani još imaju opciju da ulože žalbu na sudsku odluku.

Holandija nikada nije uputila zvanično izvinjenje zbog uloge nekih od svojih građana u holokaustu. Inicijative obilježavanja sjećanja na holokaust nailazile su na rastući otpor posljednjih godina, prenosi dpa.

Izvor: Agencije