Počinje restauracija Rembrandtove ‘Noćne straže’

"Noćna straža" bila je u središtu izložbe organizirane u povodu 350. obljetnice smrti slavnoga nizozemskog slikara (EPA)

Amsterdamski Rijksmuseum počinje u ponedjeljak restauraciju slavne Rembrandtove “Noćne straže”, najveći restauracijski pothvat u historiji, koji će se odvijati iza staklenoga zida u počasnoj galeriji muzeja, pred očima posjetitelja.

Restauracija golemoga platna, jednoga od najpoznatijih djela na svijetu, prenosit će se izravno i na internetu, kako bi je mogli “svi” gledati.

Nazvana “Operacija Noćna straža”, projekt, koji stoji nekoliko miliona eura, prvi je takav u historiji. Riječ je o “istraživačkom radu i najvećoj i najkompletnijoj restauraciji Rembrandtova remek-djela u historiji”, saopćio je muzej.

Okrećući se budućnosti i budućim generacijama Rijksmuseum želi “sačuvati u najmanju ruku” remek-djelo koje svake godine privuče više od dva miliona posjetitelja. Oni će sada moći pratiti poteze restauratora u staklenom boksu stvorenom posebno za tu priliku.

Slika gubi boju

Nizozemski slikar Rembrandt Van Rijn (1606.-1669.) primio je 1642. narudžbu od kapetana amsterdamske gradske straže Fransa Banninga Cocqa da naslika pripadnike straže. Slika, čiji je pravi naziv “Družba amsterdamskih strijelaca s kapetanom Fransom Banningom Cocqom”, visoka je 3,8 metara, dugačka 4,5 metra i teška 337 kilograma, a zadnji je put restaurirana prije više od četrdeset godina, nakon napada 1975. kada je razrezana nožem.

Nakon toga stručnjaci su primijetili da se na nekim dijelovima slike gubi boja, posebno oko mjesta oštećena nožem. “Primijetili smo posljednjih godina kako se na donjem dijelu slike pojavljuje bijeli sjaj. Želimo otkriti o čemu je riječ i što bolje restaurirati sliku”, objasnio je direktor muzeja Taco Dibbits kada je u oktobru najavio restauraciju.

Kako bi to učinili, stručnjaci će proučiti sliku uz pomoć fotografija visoke rezolucije i uz pomoć analize platna i svakoga sloja boje i laka, prije nego što odrede najbolje tehnike restauracije.

Prije restauracije koja počinje u ponedjeljak i mogla bi trajati godinama, “Noćna straža” bila je u središtu izložbe organizirane u povodu 350. obljetnice smrti slavnoga nizozemskog slikara.

Izvor: Agencije