Iran prešao na obogaćivanje uranija na nivo od 4,5 posto

Ministarstvo vanjskih poslova Irana odbacilo je izvještaje da je IAEA pronašla tragove uranija na jednoj lokaciji (EPA)

Iran je u ponedjeljak počeo obogaćivati uranij na više od 4,5 posto, javila je agencija Isna, pozivajući se na iransku agenciju za atomsku energiju.

“Iran je jutros prešao prag od 4,5 posto za obogaćivanje uranija”, dodala je Isna, prenosi agencija Beta.

Iranska agencija za atomsku energiju navela je da je taj stepen obogaćivanja uranija dovoljan za potrebe zemlje za nuklearne centrale.

Iranske vlasti su u nedjelju saopćile da su počele obogaćivanje uranija iznad 3,67 posto, koliko je dozvoljeno prema međunarodnom sporazum o iranskom nuklearnom programu, iz kojeg je SAD istupio prošle godine.

Također, Teheran je zaprijetio da neće poštovati još neke odredbe nuklearnog sporazuma “za 60 dana” ukoliko se ne pronađe rješenje i ne ispune iranski zahtjevi.

‘Nema više rokova’

Ti zahtjevi se prvenstveno odnose na mogućnost Irana da prodaje svoju naftu i da ima vanjsku trgovinu zaobilazeći sankcije koje je SAD uveo Teheranu nakon istupanja iz sporazuma.

Iranske mjere predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija.

Vlasti iz Teherana u ponedjeljak su saopćile da će posljednja prilika za spašavanje međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programa isteći za 60 dana.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi izjavio je da Teheran više neće nuditi rokove za spašavanje sporazuma kada u septembru istekne 60 dana, piše AP.

“Nadamo se da ćemo uspjeti pronaći rješenje, jer ćemo u protivnom pokrenuti narednu etapu plana smanjivanja obaveza Irana prema nuklearnom sporazumu postignutom 2015. godine u Beču”, izjavio je u nedjelju zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi.

Mousavi je u ponedjeljak ponovio da je Iran i dalje otvoren za pregovore s evropskim partnerima i izrazio nadu da će “preduzeti korake naprijed ka provođenju svojih obaveza.

Izvor: Agencije