Iran podiže nivo obogaćivanja uranija preko limita

Iran, Nuklearno postrojenje
Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)

Iran je u nedjelju objavio kako podiže razinu obogaćenog uranija iznad razine od 3,67 posto, koja je dogovorena nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, čime su prekršene odredbe toga sporazuma.

Teheran podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorenih 3,67 posto, objavio je u nedjelju glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei, prenosi Hina.

Kako navodi agencija dpa, to je s iranske strane drugo kršenje sporazuma, nakon što je ranije prošlog tjedna Iran potvrdio da prelazi dogovorene limite od 300 kilograma proizvedenog obogaćenog uranija.

Glasnogovornik iranskog odjela za nuklearni program Behrouz Kamalvandi potvrdio je na konferenciji za medije ovaj potez Irana, navodeći da će razina obogaćenog uranija biti postupno povećavana između pet i 20 posto.

Zarif: Sve zavisi od Evrope

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je u nedjelju izjavio da sve mjere koje je preduzeo Teheran mogu biti povučene ako evropske potpisnice sporazuma ispune svoje obaveze, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio odluku Islamske Republike da poveća nivo obogaćivanja uranija.

Zarif je na Twitteru napisao da je Iran preuzeo korake da bi zaštitio svoje interese u odnosu na “američki ekonomski terorizam”.

“Svi takvi koraci mogu biti povučeni jedino kroz E3 [nuklearni] sporazum [Irana i zapadnih sila]”, naveo je Zarif.

Macron je potez Irana kvalificirao kao “kršenje” sporazuma, rekao je neimenovani zvaničnik francuskog Predsjedništva za Reuters.

IAEA čeka izvještaj iz Teherana

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju – IAEA saopćili su u nedjelju da će provjeriti navode Teherana da je povećao nivo obogaćivanja uranija i da će poslije toga izdati izvještaj.

“Svjesni smo iranske objave u vezi nivoa obogaćivanja uranija”, rekao je glasnogovornik IAEA, prenosi Reuters.

Inspektori IAEA u Iranu izvijestit će naše sjedište čim provjere iranske navode, dodao je on.

Iranski dužnosnik za agenciju Reuters je u subotu najavio da Iran u nedjelju objavljuje podizanje razine obogaćivanja uranija na pet posto.

“Glavna objava sutra bit će podizanje razine obogaćivanja na pet posto s 3,67 posto kako je bilo dogovoreno u okviru sporazuma”, rekao je u subotu dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Iranska poluslužbena agencija Fars objavila je ranije da će iranski pregovarač za nuklearna pitanja Abbas Araqchi objaviti u nedjelju na konferenciji za novinare nova odstupanja od nuklearnog sporazuma, prenijela je Hina.

Istječe rok Evropljanima

Tenzije između Teherana i Washingtona krenule su prošle godine, kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio napustiti nuklearni sporazum i ponovno nametnuti sankcije koje su ukinute u zamjenu za to da Teheran smanji svoj nuklearni program.

Po tom dogovoru Iran je mogao obogaćivati uranij do 3,67 posto, što je daleko ispod 20 posto koliko je dostizao prije nego je postignut sporazum.

Reagirajući na američke sankcije koje snažno pogađaju njegov izvor prihoda od izvoza sirove nafte, Iran je u svibnju objavio da će postupno odustajati od obveza iz sporazuma.

Danas istječe rok koji je Iran dao europskim zemljama potpisnicama sporazuma da poštuju dogovoreno, nakon što je SAD samoinicijativno izašao iz sporazuma i uveo Teheranu sankcije.

Visoki savjetnik iranskog lidera Ali Akbar Velayati izjavio je u subotu kako je Iran spreman obogatiti uranij preko razine koja je predviđena nuklearnim sporazumom iz 2015. godine s velikim silama.

Trump: Oprezno s prijetnjama

“Amerikanci izravno, a Europljani neizravno krše sporazum”, rekao je Velayati.

Velayati u video poruci navodi da je povećanje razine uranija jednoglasno dogovoreno.

“Pokazat ćemo reakciju eksponencijalno koliko god je kršili. Smanjujemo naše obveze onoliko koliko ih oni smanjuju. Ako se vrate ispunjavanju svojih obveza, i mi ćemo to učiniti”, kazao je Velayati.

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je Iran da bude “oprezan s prijetnjama”, nakon što je iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao da će Teheran povećati obogaćivanje uranija preko limita dozvoljenog nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Izvor: Agencije