Kina podržava nastavak razgovora SAD-a i Sjeverne Koreje

Donald Trump je prvi američki predsjednik koji je stupio na tlo Sjeverne Koreje (EPA)
Donald Trump je prvi američki predsjednik koji je stupio na tlo Sjeverne Koreje (EPA)

Kina je u subotu saopćila da je od SAD-a dobila izvještaj o posljednjem susretu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Trump je prvi američki predsjednik koji je stupio na tlo Sjeverne Koreje, kada se prošle sedmice sastao s Kimom u Panmunjomu, u demilitariziranoj zoni na granici dvije Koreje, i kada su se dogovorili o nastavku blokiranih pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Kako se navodi u kratkom saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova koje prenosi Reuters, zamjenik šefa kineske diplomatije Luo Zhaohui i specijalni izaslanik SAD-a za Sjevernu Koreju Stephen Biegun razgovarali su u petak telefonom o susretu Trumpa i Kima.

Pozitivni znaci

“Biegun je govorio o susretu lidera SAD-a i Sjeverne Koreje u Panmunjomu i rekao da je američka strana spremna ojačati komunikaciju i saradnju s kineskom stranom u vezi s pitanjem [Korejskog] poluotoka”, kaže se u saopćenju.

Luo je prenio Biegunu da posljednji pozitivni znaci u vezi s pitanjem Sjeverne Koreje od svih uključenih strana imaju veliki značaj za mirovne pregovore.

“Kina podržava američko-sjevernokorejski dijalog i nada se da će se dvije strane naći na pola puta i slijediti konsenzus lidera dvije zemlje o nastavku što je prije moguće konsultacija na radnom nivou”, kaže se u saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik SAD-a Donald Trump susreo se s vođom Sjeverne Koreje Kim Jong-om u demilitarizovanoj zoni između dvije Koreje. Trump je prešao liniju razdvajanja i tako postao prvi predsjednik SAD-a koji je kročio na sjevernokorejsko tlo. Dvojica čelnika dogovorila su nastavak pregovora o denuklearizaciji, prekinutih nakon neuspješnog samita u Hanoju u februaru.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO