Sisi podržao pobunjeničke snage u Libiji

Egipat daje podršku sigurnosti, stabilnosti i integritetu Libije, poručio je Abdel Fattah al-Sisi (EPA)

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi poručio je da njegova zemlja podržava snage lojalne zapovjedniku pobunjeničkih snaga s istoka Libije, generalu Khalifi Haftaru.

Iz ureda egipatskog predsjednika potvrđeno je da je Sisi o tome telefonom razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, prenosi Anadolija.

Razgovarali su o regionalnim pitanjima od zajedničkog značaja, kao i o pitanjima vezanim za razvoj događaja u Libiji i Sudanu.

Tom je prilikom Sisi rekao da Egipat daje podršku sigurnosti, stabilnosti i integritetu Libije, kao i Haftaru.

Međutim, Trump smatra da libijska kriza predstavlja prijetnju sigurnosti cijele regije i da “trenutnu situaciju treba riješiti što je moguće prije”.

Previranja od 2011. godine

Obje strane su se složile da je potrebno intenzivirati zajedničke napore u Libiji.

Haftar je prije tri mjeseca pokrenuo vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen dugogodišnji lider Muammar Gaddafi.

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji, s kojom je povezan Haftar, i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

Izvor: Agencije