Video: Žrtve u erupciji vulkana Stromboli

U erupciji vulkana na italijanskom otoku Stromboli u srijedu poginula je najmanje jedna osoba, a nekoliko je ljudi povrijeđeno.

Erupcija je bila toliko snažna da se čula na udaljenosti od 30 kilometara, prenose agencije.

Očevici pričaju kako se nakon snažne eksplozije začuo jak prasak, da bi zatim sve prekrio pepeo, od koga se ni nebo nije vidjelo.

Nad Strombolijem se nadvio oblak u obliku gljive, a onda se užarena lava krenula spuštati niz planinu prema malom selu Ginostra, kamenje je letjelo na sve strane, ispričala je Fiona Carter, turistkinja iz Velike Britanije, koja se u momentu erupcije zatekla na otoku Panareja, udaljenom oko 30 kilometara.

Turisti su, kako su prenijeli mediji, nakon eksplozije počeli trčati i potražili su spas u moru.

Šok i dehidracija

Sumnja se kako je poginuli 35-ogodišnjak sa Sicilije koji je pješačio s prijateljem kada se dogodila eksplozija.

Vulkan je izbacivao komade stijena i jedan od njih ga je pogodio, a njegovu je smrt potvrdio gradonačelnik Liparija Marco Giordani.

Prijatelj s kojim je krenuo na vrh je porijeklom iz Brazila i on je pronađen u stanju šoka, a bio je na ivici dehidracije.

Vulkan na Stromboliju je jedan od najaktivnijih na planeti, njegove erupcije se prate od 1932. godine, ali je uprkos tome otok veoma popularan među turistima.

Izvor: Agencije


Povezane

Dvije pukotine otvorile su se na dijelu kratera na jugoistoku i sjeveroistočnom krilu; užarena lava teče dužinom od nekoliko stotina metara.

Published On 31 May 2019
Pompeji

Eksplozija aktivnosti u Pompejima dio je velikog projekta očuvanja pokrenutog 2012. godine, nakon urušavanja niza objekata zbog zapuštenosti.

Published On 08 Apr 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO