Sud ne dozvoljava gradnju zida novcem za borbu protiv droge

Donald Trump je u predsjedničkoj kampanji obećao da će izgraditi granični zid te da će ga platiti Meksiko (EPA)

Američki Savezni žalbeni sud odbio je ukinuti zabranu administraciji predsjednika Donalda Trumpa da koristi 2,5 milijarde dolara namijenjenih borbi protiv ilegalnih narkotika za izgradnju zida duž južne američke granice s Meksikom.

Odluka je još jedna prepreka u naporu Trumpa da izgradi granični zid, jedno od njegovih najvećih obećanja u predsjedničkoj kampanji 2016. godine, kada je tvrdio da će zid platiti Meksiko, prenosi Reuters.

“Kongres nije osigurao novac za izgradnju graničnih prepreka koje optuženici nastoje izgraditi ovdje”, ustvrdilo je tročlano sudsko vijeće Devetog američkog okružnog žalbenog suda u presudi, koju je donijelo s dva glasa za i jednim protiv.

“Kongres je vjerojatno odlučio da takva gradnja u ovom trenutku nije u javnom interesu … Nije na nama da dođemo do drugačijeg zaključka”, navedeno je u odluci.

Trump nije uspio uvjeriti Kongres da financira zid, iako je u veljači proglasio izvanrednu situaciju na nacionalnoj razini i najavio kako će ovlastiti upravu da za izgradnju zida reprogramira 6,7 ​​milijardi dolara iz fondova koje je Kongres dodijelio za druge svrhe.

Dvije tužbe protiv Trumpove odluke

Nekoliko država, uključujući Kaliforniju, i organizacije poput Sierra Cluba i koalicije Južnih graničnih zajednica, osporile su upravnu odluku u dvije tužbe.

Sudac Okružnog suda SAD-a u Kaliforniji odlučio je prošlog petka da je prijedlog Trumpove administracije o izgradnji pograničnog zida novcem namijenjenim za borbu protiv droga nezakonit.

Sudac je izdao nalog kojim se zabranjuje korištenje novca iz fondova za granični zid.

Trumpova administracija žalila se na odluku u subotu i zatražila da se zabrana korištenja reprogramiranih sredstava obustavi do ishoda žalbe.

No, tročlano žalbeno sudsko vijeće je njihov zahtjev odbilo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO