SAD: Naredni koraci plana za Bliski istok sljedeće sedmice

Vrata za palestinsko rukovodstvo su uvijek otvorena, poručio je Jared Kushner

 (EPA)
Vrata za palestinsko rukovodstvo su uvijek otvorena, poručio je Jared Kushner (EPA)

Zet američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegov visoki savjetnik Jared Kushner izjavio je da će sljedeći koraci u okviru mirovnog plana Washingtona za Bliski istok biti objavljeni sljedeće sedmice.

On je prošle sedmice boravio u Bahreinu, kako bi na ekonomskoj konferenciji predstavio ekonomski dio dugo očekivanog mirovnog plana za palestinsko-izraelski sukob, nazvanog “Sporazum stoljeća”, ali tada nije otkrio detalje političkog dijela plana.

Konferenciji u Manami prisustvovali su predstavnici SAD-a, Izraela, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali predstavnici Palestine nisu, prenosi Anadolija.

Kushner je izjavio da je Palestina napravila “stratešku grešku” time što nije prisustvovala konferenciji u Bahreinu, napominjući da Trump ipak i dalje poštuje palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i želi se lično angažirati s njim kako bi bilo riješeno palestinsko-izraelsko pitanje.

U ‘Sporazumu stoljeća’ ustupci Izraelu

“Vrata za palestinsko rukovodstvo su uvijek otvorena”, poručio je Kushner.

“Poštujemo predsjednika Abbasa, vjerujemo da on želi uspostaviti mir i stoga mu želimo dati priliku da to pokuša učiniti”, dodao je.

U okviru aktuelnog američkog plana, SAD je prošli mjesec pozvao na investiranje 50 milijardi dolara u Palestinu i susjedne zemlje.

Cilj investicija je unapređenje infrastrukture u regiji.

Trumpov “Sporazum stoljeća” još nije objavljen, a u dijelovima koji su procurili u medijima se navodi da predviđa velike ustupke Izraelu kada je riječ o statusu Jerusalema i pravu Palestinaca na povratak na svoju zemlju.

Izvor: Agencije


Povezane

Dugo očekivani mirovni plan američkog predsjednika Palestinci su dočekali s prezirom i bijesom. Prvi, ekonomski dio plana, predstavljen je na konferenciji u glavnom gradu Bahreina. Savjetnik Bijele kuće Jared Kushner naziva ga “prilikom stoljeća” za Palestince i kaže da je njihovo prihvaćanje plana preduvjet za mir. Međutim, palestinski čelnici su ga unaprijed odbacili i bojkotirali […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO