Potonula brodica s migrantima kod Tunisa: Nestala 81 osoba

Veliki broj migranata izgubio je život pokušavajući preko pustinje i morem doći do nekih evropskih zemalja (Ilustracija)

Najmanje 81 osoba nestala je nakon potonuća brodice s migrantima nedaleko od obale Tunisa, potvrđeno je iz Crvenog polumjeseca te afričke države.

El-Munci Selim, predsjednik Crvenog polumjeseca, izjavio je za agenciju Anadolija da je brodica, na kojoj se nalazilo 86 migranata, potonula u srijedu. 

Potvrdio je da su ekipe Obalne straže u srijedu uveče spasile pet osoba, državljana Obale Slonovače i Malija.

Na brodu bilo sedam žena

Selim je rekao da se na brodici nalazilo i sedam žena. 

Jugoistočna obala Tunisa izlazna je stanica za stotine neprijavljenih migranata koji na ovaj način žele doći do italijanskog otoka Lampedusa. Često su i mete krijumčara, a veliki broj izgubio je i život pokušavaju preko pustinje i morem doći do nekih evropskih zemalja. 

Izvor: Agencije


Povezane

Libija je polazna tačka za većinu migranata koji iz Afrike pokušavaju da dođu u Evropu i zatraže azil. Često im je prva stanica na tom putu italijansko ostrvo Lampedusa. Matteo Salvini, ekstremni desničar i italijanski ministar unutrašnjih poslova, spasilačkim brodovima je zabranio ulazak u luke. Ali mnogi tu odluku krše kako bi pomogli migrantima na […]

Published On 01 Jul 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO