Erdogan: Ako SAD odbije Turskoj isporučiti F-35 to je ‘pljačka’

Administracija SAD-a planira uvesti sankcije Turskoj i ukloniti je iz programa F-35 (EPA)

Odbijanje Sjedinjenih Američkih Država da isporuče Turskoj borbene avione F-35 koje je ona već kupila predstavljalo bi “pljačku”, navode u četvrtak turske novine riječi predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Ako imate mušteriju i ta mušterija vam uredno plaća, kako možete takvoj mušteriji ne isporučiti robu? Pravi naziv za to je pljačka”, navode dnevne novine Hurriyet izjavu Erdogana koju je dao novinarima tokom posjete Kini u četvrtak.

Kazao je kako je Ankara do sada uplatila 1,4 milijardi dolara za F-35 i kako su četiri aviona do sada isporučena.

“Imamo sporazum o kupovini 116 aviona F-35. Mi smo i proizveli neke dijelove u Turskoj”, kazao je Erdogan.

Obustavljena obuka pilota

Administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa planira uvesti sankcije Turskoj i ukloniti je iz programa F-35 ukoliko NATO saveznica nabavi ruske sisteme proturaketne odbrane S-400, prenosi Reuters.

Avioni su trenutno u SAD-u i neki programi obuke turskih pilota u sklopu dogovora su obustavljeni zbog napetih odnosa među saveznicima.

Nakon sastanka s Trumpom prošlog vikenda u Japanu, na marginama samita G20, Erdogan je naveo kako će Ankara biti pošteđena jakih američkih sankcija kada stignu ruski sistemi odbrane S-400 u Tursku narednih dana.

No, zvaničnik američke vlade je rekao za Reuters kako administracija planira nametnuti sankcije Turskoj i izbaciti je iz programa F-35 ako se desi isporuka iz Rusije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO