Abbas: Raskinut ćemo sve sporazume ako ih Izrael ne ispoštuje

Mahmoud Abbas kaže kako je američki 'Sporazum stoljeća' velika laž (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je kako je spreman prekinuti sve veze s Izraelom ukoliko druga strana ne ispoštuje sporazume koje je potpisala.

“Ukoliko se Izrael ne povinuje sporazumima, mi ćemo ih sve otkazati”, kazao je on, odgovarajući na novinarsko pitanje o izvještajima da bi Palestinske vlasti mogle propasti pod finansijskim pritiskom izazvanim izraelskim povlačenjem više miliona dolara vrijednih palestinskih poreskih prihoda.

“Ukoliko ih Izrael nastavi ne poštivati, otkazat ćemo sve sporazume bez obzira šta se desilo.”

Palestinski predsjednik rekao je kako su vrata još otvorena za nastavak dijaloga sa Sjedinjenim Američkim Državama ukoliko one prihvate dvodržavno rješenje, priznaju Jerusalem kao okupiranu teritoriju i pristanu da svako rješenje sukoba s Izraelom bude zasnovano na rezolucijama Ujedinjenih naroda.

Kazao je kako Amerikanci nisu dali nikakav doprinos mirovnom procesu od potpisivanja Sporazuma iz Osla u 1993. godine.

‘Velika laž u Bahreinu’

Otkrio je kako su osmomjesečni tajni razgovori vođeni s Izraelcima u Oslu bez američkog znanja i kada su saznali za njih nakon što su sporazum potpisali Palestinci i Izraelci, Amerikanci su insistirali da budu dio sporazuma i ponudili su da zvanično bude potpisan u Bijeloj kući.

Abbas je izjavio kako, iako Amerikanci nisu učinili ništa u unapređenju mirovnog procesa, saradnja s njima je nastavljena tokom svih ovih godina, dok aktuelna administracija Donalda Trumpa nije poduzela mjere ka okončanju svoje ulogu posrednika u mirovnom procesu.

Govorio je o američkom priznanju Jerusalema kao izraelske prijestolnice i preseljenju američke ambasade u ovaj grad, ukidanju pomoći agenciji za izbjeglice, priznavanju nelegalnih naselja i zatvaranju ureda Palestinske oslobodilačke organizacije – PLO u Washingtonu.

Kazao je kako su Amerikanci donijeli odluke o istim pitanjima koja trebaju biti riješena putem pregovora, naglašavajući da neće imati o čemu da se pregovora ukoliko Washington nastavi tako postupati.

Predsjednik Palestinaca izjavio je kako su američki “Sporazum stoljeća” i ekonomski okrugli sto održan 25. juna u Bahreinu velika laž i stoga nikada neće biti prihvaćeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO